Savjeti za prvu pomoć nakon prekida veze ili braka
Foto: Tuzlanski.ba

Preuzimanje odgovornosti za svoj život najbolja je terapija poslije razvoda ili prekida.

Hiljade se brakova u ovom trenutku raspada. Hiljade je žena ili muškaraca u istoj bolnoj situaciji i velikoj većini treba neko ko će ih podržati, ko će im ukazati na to da osjećaji koji ih zbunjuju nisu specifično njihovi, nego da i mnogi drugi to osjećaju i da je to normalno.

Ponekad je dovoljno dati im do znanja da smiju pokazati tugu i ljutnju, biti shrvani, da žene ne moraju biti superžene i prekid braka ''progutati'' kao da se ništa nije dogodilo. No pritom ih valja upozoriti i na to da nema pomaka nabolje bez preuzimanja odgovornosti za svoj život.

Savjeti za prvu pomoć nakon prekida veze ili braka

1. Važno je znati da niste sami – brojne osobe upravo sada prolaze slična iskustva.

2. Budite nježni prema sebi i čuvajte se. Brinite se o sebi. Dobro jedite, spavajte, njegujte se. Učinite nešto za svoje tijelo, vježbajte, hodajte, odlazite u prirodu… Nije vrijeme za teške pothvate.

3. Prihvatite da je sada vrijeme za to. Pod stresom ste, pažnja vam je nestalna, osjećaji se brzo izmjenjuju. Osjetite tugu, ljutnju, bijes i čežnju, nemojte ih izbjegavati.

4. Prijateljima i rodbini recite sve što vam dolazi, neko treba slušati tu bujicu riječi. Važno je da vas se čuje. No njihovi savjeti mogu biti subjektivni, u najboljoj namjeri mogu više odmoći nego pomoći. Potražite pomoć stručne osobe i uključite se u grupe podrške.

5. Preuredite stambeni prostor. Promijenite raspored namještaja, unesite nove boje, uzorke, biljke… Stvorite svoj dom.

6. Što prije počnite kod kuće organizovati druženja kako bi prostor dobio novo značenje, kako radost i užitak ne biste vezivali samo uz partnera. Ima života nakon prekida, oblikujte ga kako želite.

7. Bivšeg partnera ostavite na miru. Nemojte pratiti šta radi i gdje ide. U terapeutske svrhe pišite mu pisma u kojima iznosite svoje uvide i osjećaje, ali mu ih nemojte slati. Važno je da taj emocionalni naboj izađe iz vas na papir, to je vaša terapija. Nepotrebno je s njim ulaziti u rasprave, samo ćete se dodatno povređvati.

8. Ako ste vi prekinuli i povrijedili partnera, poštujte njegovu bol i njegove granice.

9. Ako ste vi ostali u stanu, pazite na svoje granice. Ne može vam bivši partner dolaziti kad hoće i ostati koliko hoće. Može doći po djecu u tačno određno vrijeme i to je to.

10. Insistirajte da bivši partner ispunjava svoje roditeljske dužnosti. Prekinuli ste partnerstvo, a ne roditeljstvo. Djeca trebaju od oboje i dalje dobivati svu pažnju, podršku, ljubav i brigu.

11. Ne opterećujte djecu detaljima vašeg odnosa, ne koristite ih za međusobna nadmetanja. Ne govorite im protiv drugog roditelja. Djeca imaju pravo na oba roditelja, nedopustivo je zakidati ih za to pravo.

12. Neka svako ima svojeg advokata.

13. Podijelite se brzo i kvalitetno. Ne gubite vrijeme na prepucavanja. Što prije izaite iz te situacije.

14. Nemojte odustajati od svojih prava i imovine, također poštujte partnerova prava.

15. Zaštitite dječja prava, nemojte odustajati od alimentacije (ponos je često glup) i roditeljskih obaveza partnera (‘Mogu ja sama’). Vi ste odgovorni za to da djeca dobiju sve što im treba i od vas i od drugog roditelja. Borite se za njih.

16. Kod njega/nje djeca trebaju imati svoju sobu, igračke, knjige, sve kao kod vas. Imaju dva doma i dvije porodice.

17. Imajte svoj tim podrške. Dječji psiholog, učitelji i odgajatelji, vaš terapeut, advokat, porodica i prijatelji – svako ima svoju ulogu.

18. Sa svojim terapeutom gradite ličnu moć, pripremajte se za susrete, rasprave i dogovore. Upoznajte svoje emocije, nađite u sebi sigurno mjesto. Da, boljet će, to je normalno. Prvu godinu bit će jako teško, a drugu lakše. Ne morate sami prolaziti kroz to.

19. Bez obzira na to koliko godina imate, pred vama je novi život. Prekid je novi početak, imate priliku oblikovati život kako želite, piše Nadja.hr.

(Tuzlasnki.ba)