Romansa i prijateljstvo: kako se sprijateljiti sa partnerom
Foto: Tuzlanski.ba

Vjerovatno ste bezbroj puta čuli da je prijateljstvo osnova za zdravu vezu ali često spoj romanse i prijateljstva djeluje kao nedostižni ideal. U stanju ste da procjenite nivo privrženosti među partnerima samo jednim pogledom na njih, ali da li ste sposobni da na isti način ocjenite kvalitet svoje veze?

Kada se dvoje ljudi romantično ili platonski dopadaju jedno drugom, postoji izvjestan osjećaj zajedništva među njima, i na taj način se odražava osjećaj bliskosti i uzajamne posvećenosti kako u vezi, tako i među prijateljima. Ideja da i svog partnera bar povremeno posmatrate kao najdražeg prijatelja i tako se i odnosite prema njemu može biti pravi eliksir ozdravljenja za romansu koja je pomalo „zaribala". Evo sugestija za jačanje bliskosti i prijateljskog odnosa s partnerom...

pa-bicikl331. Trudite se da kroz vašu komunikaciju pokazujete privrženost koju osjećate. Kada se obraćate partneru, vodite računa o tome koje riječi upotrebljavate, kojim tonom mu se obraćate i - naravno - kakav stav zauzimate. Ako se u razgovoru ne osjeća bliskost, obavezno promjenite stil.

2. Ukažite partneru poštovanje koje ukazujete svojim prijateljima. Načinom na koji razgovarate sa partnerom šaljete mu određenu poruku. Razmislite o tome da li biste i svojim prijateljima zamjerali na količini unijetih kalorija kako to činite u slučaju vaše bolje polovine i oslonite se na zlatno pravilo da ne govorite stvari koje ne biste voljeli da vama govore.

3. Podržite partnera u onome što radi i uzdržite se od kritikovanja. Vaš partner, isto kao i vaši prijatelji, očekuje da ga ohrabrite u njegovim pokušajima, iako ste sigurni da biste vi odradili posao mnogo brže i efikasnije. (loveseansa.rs)