Kuhano vino tradicionalno se ispija na kraju godine u vrijeme praznika.
Ovo ukusno piće izvrsno je rješenje kada želite popiti nešto toplo, ali i kada se želite riješiti ostataka (lošeg) vina iz frižidera.
U receptima za kuhano vino korica i sok limuna te narandže najčešći su sastojci. Međutim budite na oprezu. Stručnjaci tvrde da treba pripaziti kada se služimo citrusima jer njihova kiselina i gorčina može narušiti ravnotežu okusa u kuhanom vinu.
Da bi se neutralizirala kiselina lošeg vina, ali i citrusnog voća, mnogi stavljaju na desetke grama bijelog šećera prilikom kuhanja i tako pokušavaju „spasiti stvar“.
Umjesto toga odaberite prirodno slatko voće poput jabuka, krušaka ili čak šljiva te ih na laganoj temperaturi kuhajte u vinu što je duže moguće. Ne samo da ćete tako aromatizirati vino novim voćnim okusima, već će vam biti potrebno i manje šećera.
Bijeli šećer možete u potpunosti izbjeći iz recepta, a kuhano vino zasladiti medom, javorovim sirupom ili muscovadom. (punkufer.hr)