Pravilo 6/60 – odličan trik za brži metabolizam
Foto: Tuzlanski.ba

Sigurno ste čuli izraz da "sjedenje je novo pušenje". Jedna od stvari na koje višesatno sjedenje najgore utiče jeste metabolizam, ali srećom, rješenje ne mora da bude teško - dovoljno je da se pridržavate pravila 6/60.

U pitanju je jednostavna formula pomoću koje možete da ubrzate metabolizam na duge staze, što će vam pomoći i prilikom mršavljenja, ali i za održavanje zdravlja cijelog organizma.

Sve što treba da uradite, kako biste uključili ovo pravilo u svakodnevnu rutinu, jeste da na svakih sat vremena sjedenja svjesno izdvojite šest minuta za kretanje ili stajanje. Ova mala promjena može da ima ogromne efekte, kaže Roger Adams, ljekar i nutricionista iz Houstona.

On svojim klijentima ovo pravilo uvijek navodi kao prvi i najjednostavniji način da povećaju potrošnju kalorija tokom dana, a njegove tvrdnje potkrepljuje i istraživanje koje je objavljeno u američkom Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, a koje pokazuje da svega šest minuta stajanja ili kretanja svakog sata može da smanji negativne efekte višesatnog sedenja, prenosi nova.rs.

Evo nekoliko ideja šta možete da radite u tih šest minuta...

Budite na nogama ili šetajte dok pričate telefonom. Odradite neki manji posao po kući tokom trajanja reklama na TV-u. Ustanite i prošetajte do WC-a ili do kuhinje na poslu. Odradite nekoliko čučnjeva ili ustanite i istegnite se. Jednostavno provedite nekoliko minuta na nogama.

Prošetajte do prodavnice po ručak ili užinu. Napravite pauzu na poslu i izađite na vazduh. (Tuzlanski.ba)