Postoji veliki broj različitih teorija: Možete li da utičete na pol bebe?
Foto: Tuzlanski.ba

Da li je moguće uticati na pol bebe koristeći se prastarim teorijama, ili su to samo bapske priče?

Postoji veliki broj različitih teorija i zabavno ih je isprobati, ali se nemojte oslanjati na njih jer ni jedna teorija nije dokazana i vodite računa da neka od njih ne umanji šanse da zatrudnite. Drugim riječima, ovi savjeti ne garantuju željeni rezultat, ali možda vam i pomognu da dobijete sina ili kćerku koju želite. Možete li uticati na pol bebe?

Vrijeme odnosa

Dječak: 24 sata prije ovulacije

Djevojčica: dva do četiri dana prije ovulacije

Teorija: Ženski spermatozoidi su sporiji od muških, dok muški spermatozioidi imaju kraći život. Stoga, ako imate odnos neposredno pred ovulaciju, veća je vjerovatnoća da će brži muški spermatozoid stići do jajne ćelije prije ženskog. Ako imate odnos nekoliko dana pred ovulaciju, smatra se da će manji broj muških spermatozoida preživjeti, što će povećati šanse da dobijete žensko dijete.

pH vrijednost

Dječak: koristite rastvor blage sode bikarbone za ispiranje 30 minuta pred odnos

Djevojčica: koristite blagi rastvor sirćeta za ispiranje 30 minuta pred odnos

Teorija: Sirće će učiniti vaginu kiselijom, stvarajući na taj način neodgovarajuću sredinu za muške spermatozoide. Da bi muški spermatozoidi oplodili jajnu ćeliju potrebno je podići pH vrijednost rastvorom sode bikarbone.

Poze tokom odnosa

Dječak: od pozadi

Djevojčica: misionarska

Teorija: Poza koja podrazumijeva da je partnerka okrenuta leđima, odnosno odpozadi omogućava dublju penetraciju, što znači da će sperma dospjeti bliže otvoru grlića materice i na taj način dati prednost bržim muškim spermatozoidima, kako bi stigli do jajne ćelije prvi. Plića penetracija misionarske poze daje više vremena ženskim spermatozoidima da prestignu muške.

Kalorijski unos

Dječak: povećajte unos kalorija u vrijeme ovulacije

Djevojčica: smanjite unos kalorija u vrijeme ovulacije

Teorija: Studija sprovedena u Velikoj Britaniji, 2008. godine je pokazala da žene koje tokom ovulacije povećavaju unos kalorija imaju malo veće šanse (oko 56 posto) da rode dječaka. (Dnevni avaz)