Foto: Tuzlanski.ba

77% roditelja kaže da su sretniji i ispunjeniji otkad imaju djecu. U isto vrijeme, prosječni roditelj nije bio na romantičnom sastanku više od 3 godine i ono što roditeljima najviše nedostaje u životu je da provode kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom, piše Bright Side.

Jasno je da u većini brakova, nakon što djeca dođu, supružnici zaborave na sebe i jedni na druge, misleći da svoju djecu trebaju posvetiti u potpunosti.

Mi smo pronašli nekoliko savjeta o tome zašto na prvo mjesto stavljate supružnika, umjesto djece, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Učite svoju djecu da poštuju druge i sebe

Neko je jednom rekao: "Muškarac koji se prema svojoj ženi odnosi kao prema princezi dokaz je da je rođen i odrastao u kraljičinom zagrljaju." Kada vaše dijete odraste u domaćinstvu u kojem se ljubav između partnera pokazuje na bezbroj načina, kao rezultat toga što im je brak na prvom mjestu, nauče se prema drugima odnositi s istim poštovanjem.

2. Možete biti uzor zdrave intimne veze

Umjesto da se osjećate krivim što ste uzeli noć od roditeljstva i uživali u lijepoj večeri za dvoje, u potpunosti iskoristite ovu priliku da svom djetetu objasnite da njihovoj mami i tati treba neko posebno vrijeme. Naučit će važnost zdrave veze za odrasle i dalje će to uticati na njih i njihove veze u pozitivnom smislu.

3. Čini vas boljim roditeljem

Kad oduzmete nekoliko trenutaka svojoj djeci radi samopomoći, to vam daje osjećaj mira i blagostanja. Stoga, kad se vratite u gnijezdo i u samo roditeljstvo, imat ćete svježu rezervu energije i nastaviti biti najbolji roditelj koji možete biti.

4. Gradite zdrav temelj za svoju vezu

Trudeći se kada planirate ili zapravo provodite vrijeme zajedno, pokazujete partneru da vam je zaista stalo do njih i vašeg braka. Male stvari čine najveću razliku. Održavanje iskre u životu zaustavit će vas oboje da postanete podstanari umjesto ljubavnika, a bračni brod će održavati na životu.

5. Vaša djeca će na kraju napustiti gnijezdo

Vaš je partner bio tamo prije nego što su bila vaša djeca, a bit će tu i nakon što djeca napuste gnijezdo. Ako cijeli život provodite prioritizirajući svoju djecu i usput zaboravite na svoje i partnerove potrebe, kada vaša djeca napuste gnijezdo, možda ćete se zapitati šta se dogodilo. Vaša djeca postoje zbog vašeg braka, a ne obrnuto.

Zalijevajte svoj brak svaki dan - bilo da je to vikend putovanje, slatke ljubavne bilješke u džepovima supružnika ili samo verbalna komunikacija.