Foto: Tuzlanski.ba

Iako bi neki muškarci rado primili svoje dijete i pomogli svojoj partnerki tokom porođaja, postoje neki od njih koji ne žele da budu prisutni tokom porođaja, piše Bright Side.

To otvara mnoga pitanja o prednostima i nedostacima njihove prisutnosti. Zato je važno naučiti više o stvarima koje se mogu dogoditi u oba slučaja, prenosi Tuzlanski.ba.

Danas vam želimo pokazati neke pozitivne i negativne strane čovjekove odluke da budu dio velikog trenutka.

Protiv 1: Bol može biti intenzivnija

Oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, potreban je za lakšu i manje bolnu isporuku. Zato je bolje ako se muškarci koji nisu spremni, manje informisani ili se plaše čitavog procesa drže dalje od toga.

Njihova anksioznost može dodati napetost u cjelokupno okruženje i čak može dovesti do situacije u kojoj se nivo adrenalina majke povećava, a ljubavni hormon smanjuje.

Protiv 2: Može doživjeti depresiju

Postoje muškarci koji se nakon svjedočenja porođaja počinju osjećati nemoćno i beznadno. To se događa zato što ne mogu mnogo da pomognu, osoblje ih izbjegne i uplaše se za ženin život. Ti osjećaji se obično ne izražavaju i gube duboko u njihovoj podsvjesti. Simptomi depresije mogu uključivati ​​debljanje / gubitak kilograma, glavobolju, umor ili čak izolaciju od prijatelja i porodice.

Protiv 3: To može komplicirati vaš ljubavni život

Iako je većina muškaraca uredu nakon što su prisustvovali rođenju djeteta, postoje neki koji nisu bili spremni.

Zbog toga će patiti ljubavni životi nekih parova. Svjedočenje porođaju može umanjiti osjećaje koje par ima jedno prema drugom, pretvarajući njihovu vezu u samo dobre prijatelje.

Protiv 4: Porođaj može trajati duže

Kad majka prvi put primi dijete, mora se usredotočiti samo na njega. Kad prvi put pogledate u oči svog djeteta, miriše ga i doživi dodir kože-koža, odvratit će je od svega što se događa oko nje. Ovo će joj takođe pomoći da potisne posteljicu jer je hormon ljubavi ključan i nakon porođaja. Ali ako je otac tu, možda će to biti razlog za nalet adrenalina i smanjenje potrebnih hormona.

Protiv 5: Muškarci počnu nervirati žene nekim stvarima

Čak i ako muškarci odluče da žele biti tamo zbog svoje partnerke i djeteta, to se može pretvoriti u zaista lošu ideju. To je posebno tačno ako porođaj traje više od 12 sati.

Neki od njih počinju jesti u sobi, gledaju videozapise na svom telefonu, a mogu čak i otići tokom poroda. Takođe, možda će se početi osjećati pospani zbog navale adrenalina dok su pokušavali na vrijeme da stignu u bolnicu.

Prednost 1: On će biti prisutan tokom prvih minuta bebinog života

Čak i ako se neki muškarci plaše i razmišljaju prije velikog trenutka, nepredvidivi rad im neće dati šansu da odaberu. Vidjeli su svoju voljenu osobu u bolovima i bili pored nje bilo je jedino što su mogli pomisliti, a onda se to pretvara u ovaj nezaboravan trenutak i pruža mu priliku da vidi prve minute svoje bebe na ovom svijetu.

Prednost 2: Može vam pomoći pri dojenju od početka

Novoj bebi nije lako odmah početi dojiti. Već od prvog pokušaja u bolnici tata može pomoći. Može vam donijeti piće, dodati jastuk ili 2 pa čak vam dati  i laganu masažu.

Prednost 3: Može dati emocionalnu i fizičku podršku

Budući očevi trebaju biti pored supruga tokom porođaja, jer im mogu pomoći da se osjećaju opušteno i isto tako ih nasmijati. Čak i anksiozni razgovori o upoznavanju bebe mogu vam pomoći na neki način i značajno poboljšati iskustvo. Nova mama će biti uspavana i iscrpljena, vjerovatno i pod lijekovima, ali kad njezin muškarac bude tamo moći će se opustiti znajući da je beba u dobrim rukama.

Prednost 4: Više će biti povezan sa djetetom nakon rođenja

U novije vrijeme očevi su postali više uključeni u život svog djeteta. Prisutnost tokom testa trudnoće, pregleda, ultrazvuka i porođaja može imati veliki uticaj. To takođe utiče na emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

Prednost 5: Moći će brzo donositi odluke

Ponekad porođaj može ići bočno, iako porođaj ide glatko i bez ikakvih komplikacija. U tom slučaju, možda ćete morati donijeti odluku koja nije u vašem rodnom planu i on će biti tu da vam pomogne. Ima čak slučajeva da je muževo prisustvo spaslo život supruge i djeteta. (Tuzlanski.ba)