Ovo su najbolje namirnice za ponoćnu glad
Foto: Tuzlanski.ba

Ukoliko ne možete da pobjegnete od večere u kasne sate, birajte hranu koja će vam poboljšati san, a sačuvati vas od viška kilograma.

gladKrčenje u stomaku često nam se javlja u ponoć i jedino rješenje je da ga umirimo. To ne znači da bi trebalo da pojedemo nešto kalorično, već samo nešto "pametno". Birajte hranu, koja će vam pomoći da proizvedete melatonin, hormon potreban za zdrav san. Zato, preporučujemo ove zdrave zalogaje.

Višnje

Istraživanja su pokazala da vam one mogu pomoći da utonete u san. Ovo voće sadrži već pomenuti melatonin i zato osobe koje piju sok od višnje imaju ljepši san. Ukoliko baš niste ljubitelj svježih višanja ili soka, i suve imaju isti efekat.

Mliječni proizvodi

Ove namirnice sadrže velike količine triptofana, koji izgrađuje melatonin i kalcijum. To vam može pomoći da zaspite. Šolja toplog mlijeka, nije "prazna priča", a može umiriti i glad.

Pirinač

Dobar je jer sadrži i melatonin, i triptofan. Zato su najbolja ponoćna grickalica – kolutići od ekspandirane riže, koje možete da kupite u gotovo svim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane. Neka vam budu pri ruci.

Zob

Da je zobena kaša dobra za probavu i kao dijetalni proizvod već znamo, ali može vam pomoći i da smirite "orkestar" u stomaku. Zobeni keksić i šolja mlijeka, i već ste utonuli u slatke snove. (cure.ba)