Ovih 6 namirnica izbjegavajte stavljati u blender, produžit ćete mu vijek trajanja
Foto: Tuzlanski.ba

Da li ste imali blender koji je izdržao samo nekoliko godina? Ako se nađete u situaciji da mijenjate blendere više nego što biste željeli, to je možda zato što uređaj koristite sa određenom hranom koja oštećuje oštricu i mehanizam blendera.

Većina ljudi pretpostavlja da u blender možete staviti bilo što, ali postoje drugi uređaji koji su prikladniji za određenu hranu od njega. Kako biste osigurali da vaš blender izdrži test vremena, izbjegavajte da ga koristite s ovim stvarima.

1. Vrele tečnosti ili hrana

Da li ste ikada vidjeli recept za supu u kojem piše da sve namirnice stavite u blender kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju jela? Stavljanje vrlo vrućih sastojaka u blender ne samo da vam može opeći ruke, već može uništiti i vaš aparat, piše Real Simple.

Ručni blender je bolji za ovu svrhu, ali ako ga nemate, jednostavno stavite vruće sastojke u posudu dok se ne ohlade i tek onda ih prespite u blender.

2. Zrna kafe

Evo o čemu se radi: tehnički biste mogli koristiti blender kao mlin za kafu, ali to nije mudar izbor, jer bi to vrlo brzo otupilo oštrice uređaja.

3. Led

Slično kao i kod zrna kafe, led ne smije da se stavlja u blender, jer bi mogao oštetiti aparat i otupiti oštrice. Treba reći i da se led neće pravilno zdrobiti. Šta je s dodavanjem leda u smutije i kašice? To je izuzetak od ovog pravila, jer će ostali sastojci pomoći u razbijanju leda, samo pazite da ne preopteretite blender.

4. Suho voće

Kad se radi o stavljanju voća u blender, uvijek je najbolje svježe ili smrznuto. Kožasta, žilava tekstura sušenog voća u kombinaciji s ljepljivom unutrašnjosti recept je za katastrofu.

5. Krompir

Ovo vas može iznenaditi, ali ne biste trebali stavljati krompir u blender ni pod razno. U roku od nekoliko minuta od miješanja pečenog krompira, skrob i tečnost stvoriće teksturu poput gume.

6. Bademi (i drugi orašasti plodovi)

Cijeli orašasti plodovi mogu nepopravljivo oštetiti vaš blender. Kada pravite biljna mlijeka od nule, ključno je umočiti orašaste plodove u vodu kako bi omekšali prije mešanja. Ako vam trebaju sitno mljeveni orašasti plodovi poput badema ili indijskog oraha za salate ili deserte, najbolje je da ih grubo isjeckate nožem.