Foto: Tuzlanski.ba

Nakon skoro 16 godina štrajka glađu, indijska "žena od čelika" Irom Chanu Sharmila danas je trebalo da pojede svoj prvi obrok.

Sharmila (44) je postala simbol otpora protiv državnog nasilja u konfliktnom regionu Manipur, a prvi obrok poslije 16 godina poješće nakon što se bude pojavila na sudu, koji ju je optužio za pokušaj samoubistva, koje je u Indiji nezakonito.

Irom je svih prethodnih godina hranu uzimala putem tube na Medicinskom institutu "Javaharlal Nehru", gdje je u nekoj vrsti pritvora, s obzirom da ispred njene sobe u svakom momentu stoje naoružani policajci.

irom-chanu-sharmila-strajk-gladju2

Na posljednjem sudskom saslušanju Irom je najavila prestanak štrajka glađu i ulazak u politiku, što je odmah dovelo do poređenja sa veličinama poput Nelsona Mandele i Aung San Su Kji.

- Moja borba protiv Akta o specijalnim ovlaštenjima ne može ostvariti cilj na ovaj način. Vrijeme je za drugačije metode - rekla je "žena od čelika".

Kraj njenog štrajka simbolično se podudara sa 70. godišnjicom pokreta "Quit India", koji slavi borbu za nezavisnost Indije od Britanskog carstva.

Sharmila je štrajk počela u novembru 2000. godine nakon masakra u malom selu na obodima Imfale, u kojem su paravojne snage "Asamove puške", koje su navodno pod kontrolom vlade Indije navodno ubile 10 civila.

irom-chanu-sharmila-strajk-gladju3

Tada se zarekla da će štrajkovati glađu sve dok vlada ne ukine Akt o specijalnim ovlaštenjima, koji vojsci garantuje neograničenu moć da koristi silu u "turbulentnim područjima" kako bi otklonila opasnost i ugušila pobune, piše britanski "Guardian".

Isti list navodi da je na odluku o prestanku štrajka Irom donijela na nagovor svog momka Desmonda Kutinja, koji ju je navodno i zaprosio. (blic.rs)