Muškarcima dosadilo da prave prvi korak kada je seks u pitanju
Foto: Tuzlanski.ba

Čak 72 poso muškaraca kaže da im je dosta tog statusa i žele da žene budu te koje će inicirati seks.

sex-and-couple-and-genericMuškarcima je dosadilo da u svemu prave prvi korak i smatraju da su žene te koje treba da iniciraju intimne odnose.

Uglavnom važi pravilo da su muškarci ti koji treba da naprave prvi korak barem kada je seks u pitanju. Možda upravo zbog činjenice što se na dame koje to urade, pogotovo kada je seks u pitanju, gleda kao na nametljive.

Naime, rezultati najnovijih istraživanja sa Univerziteta California u San Franciscu ruše ovaj stereotip. Čak 72 posto muškaraca kaže da im je dosta tog statusa i žele da žene budu te koje će inicirati seks. Zanimljivo je kako samo 25 posto žena između 18 i 24 godine napravi prvi korak, iako imaju mnogo više samopouzdanja nego starije pripadnice ljepšeg spola.

Žene ne iniciraju seks toliko često kao muškarci, koji su u istraživanju otkrili kako im je dosadilo da oni uvijek moraju biti ti koji pokreću stvari. Žene se suzdržavaju od inicijative isključivo zbog straha od negativnih epiteta koji se vezuju za žene koje preuzimaju stvari u svoje ruke.

Vreme je da se stari mitovi vezani za seks, a posebno ovo pravilo koje je totalno izašlo iz mode promijene, jer je muškarcima dosadilo da se stalno od njih nešto očekuje. Ipak, uvijek će se naći oni koji će osuditi žene koje prve kreću u akciju, ali sa takvima muškarcima nije vrijedno graditi vezu. (Index.hr)