Makedonka pravi nevjerovatne pletenice: Svaka je umjetničko djelo za sebe...
Foto: Tuzlanski.ba

Trendafilka Kirova iz Makedonije je umjetnica u pletenju kose. Njene frizure ostavljaju bez daha, a prije samo nekoliko godina imala je posao koji je bio daleko od ovoga što sada radi.

Kao magistrica ekonomije i s iskustvom u poslu revizora, Trendafilka Kirova iz Makedonije teško je mogla zamisliti da će joj se karijera potpuno promijeniti. Sada je priznata umjetnica koja radi nevjerovatne pletenice, a broj njenih pratilaca na Instagramu raste iz dana u dan.

Pletenice je prvo radila sebi u trudnoći. Gledala je puno tutorijala i crpila inspiraciju iz djela poznatih frizera, a jednog dana napravila je i prvu jednostavnu pletenicu. S vremenom je shvatila da je ova vrsta kreativnog izražavanja smiruje i počela je vježbati složenije tehnike, prenosi 24sata.hr.

Znala je da joj je potrebna promjena i odlučila je promijeniti karijeru. Počela je raditi kao frizerka i otkrila kako je sretna tom odlukom. Inspiraciju pronalazi na Instagramu, Pinterestu i YouTubeu, ali svakom stilu dodaje svoju notu.

- Inspiraciju mogu pronaći na najneočekivanijim mjestima, poput tetovaže ili uzorka na prostirci. Imam poteškoće s izmišljanjem imena za nove tehnike pa uvijek pitam svoje pratioce da mi pomognu - rekla je umjetnica.

Svakodnevno pokušava impresionirati ljude frizurama koje su sve složenije. Njen talenat ne prolazi nezapaženo pa se tako pojavila u brojnim publikacijama posvećenim frizurama i osvajala nagrade. Ima i YouTube kanal na kojem objavljuje tutorijale za sve frizure.

- Ljudi su sposobni naučiti sve što žele ako u to ulože svoje srce i dušu baš kao što sam ja napravila - rekla je na kraju, a piše Bright Side (Tuzlanski.ba)