Foto: Tuzlanski.ba

Svaki roditelj voli da mu se dijete druži sa drugom djecom ali malo njih obraća pažnju da li su ti prijatelji dobri za daljni razvoj, jer od društva često počinju najveći problemi.

Zanima li vas s kim se vaše dijete druži? Možda se bojite kako će vaše dijete upasti u loše društvo ili sprijateljiti se s nekim, prema vašem mišljenju, neodgovarajućim. Ako je vaše dijete već kreiralo takva prijateljstva svaki vaš postupak dijete može shvatiti dvosmisleno.

Jer obično će ih zabrana ohrabriti da se još više veže za prijatelje. Bolje je dopustiti prijateljstvo, ali što je moguće više pod vašim nadzorom. Najbolje predložite im neka se druže u vašem domu. Tada im možete naglasiti kako bi se trebali pridržavati vaših kućnih pravila.

Npr. nema psovanja ili tuče. Kako biste preventivno djelovali pokušajte što više nadzirati dijete. Naravno to ne znači kontrolisati u potpunosti, ali ne biste mu trebali dopustiti da izlazi samo bez nadzora ili da vam tačno kaže gdje ide. Uvijek morate znati gdje je vaše dijete.

Postavite jasna pravila da mora doći kući kada mu kažete ili da vam mora javiti odluči li otići negdje drugo. Posmatrajte ih dok se druže i provode društvo zajedno i posmatrajte kako se ophode prema vašem djetetu i da li ima znakova za uzbunu. Ljubomorni. sebični i zloslutni komentari nisu baš poželjni.

Praćenje djece nije nešto što govori da je vaše dijete nešto skirivilo, ne znači nužno loše ponašanje i postupke, već sigurnost da neće u nekom trenutku pogriješiti u svojim postupcima zbog manjka znanja, usmjeravanja i svijesti o tome da je nešto loše.

Zdrava kontrola je ono što je potrebno da biste znali da će se sve odvijati kako treba, te da će vaše dijete odrasti u zdravu, stabilnu osobu. Naravno, praćenje djece ne podrazumijeva manično kretanje za njima, već jednostavno nadgledanje koje možete obavljati na više načina. (Tuzlanski.ba)