Kada nešto radimo s ljubavlju, kreativnost, rezultat i na kraju čestitke sa popratnim - "wow, odlično si to uradio", neće izostati. Svoju priču o ljubavi i kreativnom izražavanju već nekoliko godina priča i piše Sarajlija Igor Ostović.

Ukoliko ste skrolajući na Instagramu naišli na profil Kontura, onda ćete se složiti s nama kako su stolarstvo i kvalitetna ideja, dobitna kombinacija.

Igor Ostović, Sarajlija, dizajner i stolar, već nekoliko godina kreira vlastite proizvode, koji su kako u našoj državi, svoje mjesto pronašli i u domovima širom svijeta.

Kontura - kako je jednostavno nazvao svoju oazu drveta predstavlja kako nam Igor kaže - "unikatni svijet drveta gdje svaka želja ima svoj oblik", što je i slogan njegove radionice.

Stolovi, komode, noćni ormarići, kreveti, tacne za serviranje, wedding box-ovi, za mladence, te mnogi drugi proizvodi iz ove radionice što se na prvu može primjetiti, rađeni su s velikom ljubavlju.

Transformacija Volkswagenovog Transportera - od Bosne do Austrije

Ono što nam je na prvi pogled privuklo pažnju gledajući Igorov profil na društvenim mrežama jeste preuređenje ili transformacija Volkswagenovog modela kombija T6 Transporter.

Ovaj model 6. generacije Njemačkog proizvođača automobila iz 2015. godine, dobio je sasvim novu dimenziju nakon što je stigao u Igorove ruke.

Kontaktirali smo Igora te saznali kako je došlo do realizacije ovog, kako i sam kaže, njegovog dosad najdražeg projekta.

"U suštini slučajno je došlo do ove interesantne saradnje. Prvo bih spomenuo da je klijent bila djevojka Izzy iz Australije koja živi u Austriji, tačnije Salzburgu. Ona je i prije preuređivala kombije tako da je imala neko iskustvo i imala viziju sta želi da sadrži kombi. Tako je prvi sama radila, pa su joj drugi radili neki stolari u Makedoniji, jer je posao često dovede na Balkan", govori Igor za Tuzlanski.ba.

Dom na točkovima

Međutim, kako nam Igor govori, Izzy se do sada susretala sa radovima koji su bili amaterski i polu amaterski.

"Ovaj put je htjela da uredi kombi (T6 transporter) koji će biti kvalitetno urađen i koji će koristiti duže vrijeme. Koje će joj postati dom na točkovima. Tako je tražeći po netu prvo naišla na mog druga i kolegu koji nažalost nije imao prostora za kombi, odnosno parking mjesto, jer je neophodno raditi na licu mjesta. Uvijek se ima nešto prekrojiti, doraditi, mjeriti", priča nam Ostović.

Sudbina je htjela da umjesto drugog stolara, transformaciju vozila uradi baš Igor.

"Tako da je on proslijedio moj profil tačnije profil moje radione Konture i onda smo Izzy i ja stupili u kontakt. Ja sam odmah pristao, jer volim izazove i ovaj projekat je svakako nešto što sam planirao raditi u nekom trenutku, tako da je ovo bila idealna prilika".

Izazov od 10 dana

Princip po kojem radi sastoji se od razdrade ideje, izrade skice i 3D-a, prvenstveno radi klijenta da ima predstavu kako će nešto izgledati, a i radi sebe da imam neku orijentacionu tačku.

Igor nam je pojasnio kako je tekao cijeli proces.

"Čim je stigla u Sarajevo parkirala je kombi pred radionu, ostavila ključeve i izrada je krenula. Najveći izazov je bio što sam imao samo 10 dana za izradu, međutim na kraju je to bilo dovoljno da se sve planirano uradi i to kako Izzy kaže - bolje nego što je i mogla zamisliti. Bila je prezadovoljna i ništa nije bitnije od osmijeha klijenta nakon urađenog posla."

Australijanka Izzy sa adresom prebivališta u Austriji željela je dobiti vozilo koje joj pruža sve potrebno za apsolutnu slobodu.

"Noćenje uz najljepše zalaske sunca, uživanje u prirodi, a uz to daje i toplotu doma. Volim reći da mi je ovo vjerovatno najinteresantniji i ako ne najdraži onda sigurno među 2 ili 3 najomiljenija zadatka/projekta koje sam radio. Imao sam potpunu kreativnu slobodu, samo je bilo bitno koristiti lakše materijale da previše ne utiču na ukupnu težinu vozila. Tako da sam uglavnom koristio jelu i bor, a samo na površinama koje će se mnogo korisiti hrast, jer je veoma otporan na habanje."

View this post on Instagram

A post shared by KONTURA (@kontura_sa)

Za kraj razgovora Igor nam govori kako je moguća transformacija još jednog vozila.

"U međuvremenu smo pričali o potencijalnoj novoj saradnji, odnosno uređenju još jednog kombija do kraja godine, pa možda čak i većeg." (Tuzlanski.ba)