Kako izaći na kraj sa tri tipa "toksičnih" prijateljica?
Foto: Tuzlanski.ba

Poznajete se od prvog razreda osnovne pa vam je žao prekinuti to prijateljstvo, ali od njenih bezobraznih komentara i ponižavajućih postupaka osjećate se sve gore? Ponaša se kao da ste njezina osobna asistentica, a vi ne znate kako dati ostavku na to mjesto? Evo kako da izađete na kraj s tri tipične vrste toksičnih prijateljica.

prijateljice-problemiEnergetska vampirica

To je ona prijateljica s kojom se izbjegavate često viđati, jer se nakon toga osjećate kao najjadnije biće na svijetu. Isisa iz vas svu pozitivnu energiju i samopouzdanje, a sve to uspije postići s dva, tri zajedljiva komentara tipa:" ne misliš li da je taj kroj traperica pogrešan za curu poput tebe, koja ima kruškolik oblik tijela?" ili "cure koje imaju slabu kosu ne bi je trebale puštati. Puno bolje bi izgledala da se ošišaš na kratko." Naravno, ona svaki svoj zajedljivi komentar "zapakira" u iskonsku brigu za vašu dobrobit pa joj nište ne možete "tehnički" zamjeriti.

Kako s njom izaći na kraj: Iskoristite njezino oružje protiv nje. Sljedeći put ne čekajte da krene s komentarima na račun vašeg izgleda, već vi njoj udijelite dva tri "komplimenta" tipa "jao, tako umorno izgledaš, srećom znam odličnu kremu protiv podočnjaka!".

Lažna dušebrižnica

Dotična je najsretnija kad ste vi u ulozi žrtve a ona u ulozi spasiteljica. Uvijek će biti tu za vas ako vas treba tješiti nakon što vas je ostavio dečko ili ste pali na ispitu. Satima će razgovarati s vama na telefon, ispeći vam kolač i donijeti vam ga kući, napisati dugo pismo utjehe, savjetovati što da radite... S druge strane, čini vam se da joj baš i nije drago ako ste vi u vezi a ona nije, ili ste očistili godinu prije nje. Štoviše u tom slučaju će se truditi pronaći sto mana vašem novom dečku ili fakultetu (nešto u stilu, "ne misliš li da je malo prenizak za tebe" ili "lako je očistiti godinu na tvom faksu. Moj je puno teži").prijateljice3jpg

Kako s njom izaći na kraj: Prestanite joj povjeravati detalje o svom životu, pogotovo one koji vas muče. Kad se nađete i kad vas krene ispitivate, recite da je sve - super. I faks i vaš ljubavni život i stanje na tekućem računu. Ne dajte joj gušta!

Generalica

Uvijek sve mora biti po njezinom. Izlazite na mjesta koja se njoj sviđaju, družite se s ekipom koju je ona odabrala, idete na koncerte bendova koji su njoj cool, čak se i oblačite - po njenom ukusu. Isprva vam se sviđala njezina energičnost ali s vremenom ste shvatili da uz nju ide i ogromna sebičnost. Dotičnu ne zanimaju vaše želje i potrebe, ona je sebi prva.

Kako s njom izaći na kraj: Sljedeći put kad vas obavijesti gdje i kako ćete provesti vikend, zahvalite joj i recite da ste već napravili planove... i da vam se može pridružiti ako želi. (cosmopolitan.hr)