Kako da odaberete fotografa za vaše vjenčanje?
Foto: Tuzlanski.ba

Dobre fotografije sa vjenčanja su vječna uspomena koju imate, zato je presudno da izaberete ne samo dobrog fotografa, već i onog čiji se stil fotografisanja poklapa sa vašim očekivanjima i željama.

Najčešći razlog što su mladenci nezdovoljni fotografijama leži u tome što nisu odvojili dovoljno vremena za odabir pravog fotografa. Kako ne biste imali negativna iskustva i cijelog života žalili zbog toga, mi vam donosimo nekoliko savjeta kako odabrati pravog fotografa.

1. Odvojite dovoljno vremena! Baš kao i za sve ostale pripreme, tako i za fotografa trebate odvojiti dovoljno vremena, isprobati slike, pogledati ih, konsultovati se sa fotografom i uskladiti vaše želje i očekivanja.

2 . Odredite šta želite! Da li vam je bitnije da imate mnogo fotografija ili da imate dobre fotografije, da li želite izradu Wedding-book-a ili fotografije snimljene na CD? Bitno je odrediti i stil u kojem će fotografije biti obrađene, da li želite klasične ili nešto modernije?

3. Istražite njen/njegov stil - kad ste odabrali nekoga, posvetite vrijeme tome da pogledate fotografije koje su ranije rađene. Otiđite do fotografa na konsultaciju, recite šta želite i kako ste zamislili. Zamolite ga da vam tom prilikom uradi nekoliko probnih fotografija kako biste vidjeli da li se dobro uklapate.

4. Radite probu fotografije kad i probu šminke! Od ključne je važnosti da se vaš šminker i fotograf slažu, jer samo tako imate prave rezultate na fotografijama. Kada već radite probu šminke zamolite fotografa da dođe i uradi vam nekoliko probnih fotografija. Na taj način imat ćete priliku vidjet kako će fotografije izgledati na vjenčanju.

5. Nekoliko dana, ako ne i nedjelju prije vjenčanja obiđite zajedno mjesta na kojima će se odvijati vjenčanje kako biste zajedno pronašli one lokacije koje su izuzetne za fotografisanje za vaš wedding book.

6. Napravite sa fotografom 'plan B' – u slučaju da pada kiša ili nešto drugo omete fotografisanje koje ste zamislili, osmislite plan šta radite u tom slučaju da ne bi bilo nepredviđenih problema, koji bi uticali na kvalitet vaših fotografija.

7. Iznesite svoje ideje! Ako imate ideje nemojte se sramiti da ih iznesete. Budite kreativni i zajedno sa fotografom nađite najbolje rješenje. Zapamitite da fotograf i vi tokom snimanja morate biti tim koji radi u zajedničkom interesu.

8. Ne štedite novac! Ako ste već uložili veću količinu novca u vjenčanicu, muziku, restoran, frizuru, šminku... odvojite novac i za fotografa. Bolje je da imate manji broj dobrih fotografija nego gomilu istih i neprofesionalno snimljenih.

Kada ste sigurni u izbor fotografa, prepustite se i uživajte u vašem danu!

(zenskiportal.ba)