Foto: Tuzlanski.ba

Prva prostorija u koju ulazite kada kročite u stan obično je hodnik, predsoblje, foaje ili koridor. Toliko naziva ima ovaj prostor koji vas najčešće vodi u ostatak enterijera!

Takođe, ovaj prostor odaje prvi nagovještaj vašim gostima o tome kako izgleda ostatak vašeg enterijera, pa je veoma važno da izgleda sređeno i prijatno. Iako mu je primarna namjena odlaganje odjeće, obuće i kaputa, važno je posvetiti hodnicima dosta pažnje, jer je to na neki način welcome prostorija vašeg stana i kuće.

Nerijetko se susrećemo sa slabo osvijetljenim i skučenim hodnicima, a nekad i sa nedovoljno iskorištenim prostorom hodnika, pa iz tog razloga nije loše upustiti se u izazov njegovog preuređenja.

Dekorisanje ili preuređenje hodnika obično ne iziskuje puno vremena ni finansija, a ako vam fale ideje, evo nekih osnovnih.

Imajte prije svega na umu i to da za zidove malih prostorija koristite: bijelu, bež, ili golubije sivu nijansu ako prostor želite da “otvorite”. Ipak, vrlo često se koriste i jarke boje ili tapete za akcentovanje jednog ili dva zida, piše ljepotaizdravlje.ba.

Tepih

Dodajte dugačak tepih ili stazu zanimljivog uzorka.

Rasvjeta

Okačite impresivan luster raskošnog oblika ili interesantnu rasvjetu kako bi vaš dom ostavljao dobar utisak čim otvorite vrata.

Ogledalo i detalji

Vaza sa cvijećem, ogledalo, fotografije, slike i stone lampe su najčešći dekorativni elementi u hodnicima. Uglavnom se postavljanu na uske cipelarnike ili natkasne.

Slike

Napravite umjetničku galeriju u vašem hodniku i okačite slike duž cijelih zidova.

Tapete

Prekrijte jedan zid zanimljivim printom tapeta.

Boja

Ofarbajte plafon hodnika zanimljivom ili kotrastnom bojom.

Knjige

Uokvirite zidove hodnika bibliotekom i izložite svoja omiljena književna djela.

Gipsani radovi

Dodajte zanimljive gipsane radove i teksture kako biste od hodnika kreirali arhitektonski intrigantan prostor. (Tuzlanski.ba)