Jogurt dva puta na dan tjera depresiju i utiče na mozak
Foto: Tuzlanski.ba

Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utiču na dijelove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osjećajem boli, tvrde nučnici iz Los Angelesa. Oni su otkrili da ljudi koji jogurt s probioticima jedu dva puta na dan imaju izmijenjenu funkciju mozga, piše Daily Mail.

jogurt 310513U istraživanju su ženama u dobi od 18 do 53 godine davali jogurt dva puta na dan tokom mjesec dana, a pritom magnetskom rezonancom skenirali njihov mozak. Podijelili su ih u tri grupe, od kojih je prva jela jogurt sa živim bakterijskim kulturama poput Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, druga skupina je jela mliječne proizvode bez živih bakterijskih kultura, a treća skupina uopće nije uzimala mliječne proizvode.

Rezultati istraživanja su pokazali da probiotici smanjuju aktivnost u mozgu koja uključuje somatosenzorni korteks, kao i u predfrontalnom korteksu koji je zadužen za kogniciju i emocije. Mehanizmi zaduženi za te promjene nisu razjašnjeni, no očito je da dobre bakterije u probavnom sustavu šalju molekularne signale mozgu.

"Ono što jedemo utiče na način kako funkcioniramo, a nevjerojatno je da može čak i mijenjati raspoloženje. Tako jogurt čuva od depresije, dok tipična zapadnjačka prehrana s puno masnoća, šećera i ugljikohidrata radi suprotno", rekao je voditelj studije, dr. Emeran Mayer.