Jeste li znali da se sirće može koristiti kao prirodni lijek za stopala?
Foto: Tuzlanski.ba

Zahtijevamo mnogo od svojih stopala, ali im često ne obraćamo dovoljno pažnje – dok ne dođe sezona otvorenih cipela. Ili kada svrbi između prstiju.

Potopite stopala u sirće i vidite šta može da se dogodi ako to radite redovno:

Kaže se da potapanje stopala u kupku od sirćeta pomaže u ublažavanju svraba uzrokovanog dermatofitnim stopalom (povezan izraz = atletsko stopalo). To je gljivična infekcija stopala i/ili prstiju. Razlog za infekciju je često uska obuća, koja stvara savršeno okruženje za rast gljivica – toplo i vlažno. Infekcija se često javlja i u zajedničkim kupatilima i bazenima.

Može da spriječi neprijatan miris stopala. Miris je rezultat znojenja, što nije nužno rezultat aktivnosti. Stopala mogu pretjerano da se znoje i zbog psiholoških razloga, kod drugih je razlog (neprikladna) obuća. Ponekad se stanje pogoršava zbog rasta bakterija i gljivica. Sirće ima antimikrobna svojstva, pa se kaže da potapanje stopala u kupku sa sirćetom pomaže u ubijanju bakterija i gljivica koje izazivaju neprijatan miris.

Redovno natapanje stopala bi trebalo spriječiti nastanak bradavica. Bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV). One se također mogu pojaviti na stopalima i obično nisu bolne, ali mogu da budu prilično neprijatne. Kaže se da redovno potapanje stopala sprječava rast bradavica. Nažalost, malo je naučnih dokaza da je jabukovo sirće pouzdano efikasno, dokazano je u samo nekoliko slučajeva.

Sirće čini stopala mekim i glatkim. Trebalo bi da djeluje kao blagi piling – mrtve ćelije kože se tako lakše uklanjaju. Istovremeno, pomaže i suhoj i ispucaloj koži.

UPOZORENJE! Nikada ne koristite nerazrijeđeno sirće, jer može izazvati opekotine i iritaciju. Također, nikada ne nanosite sirće na otvorene rane. Ako koža peče i bude iritirana, temeljno isperite stopala vodom i odmah prestanite da koristite.

Sirće se koristi kao prirodni lijek hiljadama godina

Za ublažavanje glavobolje, upale grla, ujeda insekata, čak i za izbjeljivanje odjeće i čišćenje. Zbog svojih antifungalnih i antibakterijskih svojstava, koristi se i za liječenje gljivičnih infekcija.

Međutim, sirće NIJE čudotvorni lijek, a ovi i drugi tretmani nisu pogodni za svakoga. Zbog toga je važno da se konsultujete sa svojim doktorom prije upotrebe bilo kog kućnog lijeka. Posebno, ako postoje medicinska stanja, alergije ili uzimate određene lijekove. (Citymagazine.rs)