Jeo je školjke u restoranu i pomislio da mu je pukao zub, a zapravo mu je na dlanu ležalo pravo bogatstvo
Foto: Tuzlanski.ba

Mislio je da mi je pukao kutnjak, no umjesto zuba na dlanu mu je ležalo pravo bogatstvo... 

Kad je nedavno sa svojom suprugom otišao na večeru u riblji restoran Lobster House u New Jerseyju, Amerikanac Michael Spressler usred jela je pomislio da mu je pukao zub; no kad je tvrdi komadić izvadio iz usta ugledao je prekrasni bijeli biser koji može vrijediti i 100.000 dolara.

Spressler priča da se baš spremao zagristi svoju dvanaestu sirovu školjku kad je u ustima osjetio nešto tvrdo...

- Mislio sam da mi je pukao kutnjak! - kaže, no umjesto zuba na dlanu mu je ležao savršeno okrugli biser.

Sjajni je komad sedefa, kako piše portal CBS3, promjera 8.8 milimetara, a vrijednost mu je procijenjena između 50 i 100.000 dolara.

- Sretan sam jer sam u životu pojeo na kilograme svježih školjki i nikad prije nisam naišao na neku s biserom... - rekao je sretni nalaznik dodavši kako se tako nešto događa najviše jednom u životu.

- Kakva slučajnost! Suprug i ja smo bili u istom restoranu samo dan prije... - komentarisala je jedna žena na Facebooku, a neki su izračunali da su, čak i ako redovno jedete sirove bisernice, šanse za pronalazak bisera u nekoj svega 1:100.000.

Inače, biseri su zrnate tvorevine koje kod nekih mekušaca, osobito kod školjaka bisernica, nastaju višegodišnjim izlučivanjem sedefa na mjestu ozljede ako u ljušturu dospije zrno pijeska ili neko drugo strano tijelo.  (Tuzlanski.ba)