
U kuhinjama širom svijeta luk je glavna namirnica, ali jeste li znali da je proklijali luk ne samo siguran za jelo, već može biti i vrlo hranjiv?
Klice luka mogu biti svjež, pikantan dodatak jelima, piše wecb.fm.
Međutim, ključno je napomenuti da nisu sve klice jednake. Dok je proklijali luk siguran za konzumaciju, proklijali krompiri, s druge strane mogu uzrokovati nelagodu, uključujući grčeve u želucu i glavobolju.
Ako vam je luk niknuo, možete ga posaditi u pripremljenu zemlju za sadnju, samo pazite da ga ne zakopate preduboko. Redovno zalijevanje je ključno, jer luk uspijeva u vlažnom okruženju.
Nakon što sazrije, a peteljka mu se osuši i požuti, spremna je za berbu. Kulinarske mogućnosti s lukom gotovo su neograničene!
Proklijali luk, iako na prvi pogled nije uvijek najatraktivniji, jelima može dati jedinstven okus i hranjivu vrijednost. Dakle, ako vam je luk niknuo, nemojte ga bacati u smeće. Siguran je za jelo i može uvelike poboljšati vaša jela.