Iz ugla stručnjaka – Djeca: Samo prije trideset pete
Foto: Tuzlanski.ba

U članku objavljenom u uglednom stručnom časopisu British Medical Journal grupa uglednih britanskih ljekara ističe da sve veći broj žena, koje odlažu materinstvo da bi se posvetile karijeri, rizikuje brojne komplikacije. Da li je, i kada je, za ženu prekasno da dobije bebu?

Priroda se ne mijenja

Ljekari upozoravaju da su se naše životne prilike možda promijenile, ali da priroda nije, i da žene koje čekaju suviše dugo da postanu majke moraju biti svjesne da im prijeti suočavanje sa brojnim problemima.

Između ostalih, tu su problemi sa samim začećem, veći rizik od spontanog pobačaja i visoki krvni pritisak. Stručnjaci naglašavaju da društvo, poslodavci i zdravstveni radnici podstiču žene da odlože materinstvo kako bi se mogle posvetiti karijeri i “finansijski se osigurati”.

Gomile razočaranih

Takav stav, kaže jedan od autora članka, profesor Peter Brod, često dovodi do ogromnog razočaranja:

- Na mojoj klinici redovno srećem gomile razočaranih žena, koje su izgubile sve iluzije. Često je riječ o poslovno veoma uspješnim ženama, koje su u životu ostvarile sve što su željele.

One su teško radile, dobro zarađivale, i sad vjeruju da zahvaljući tome mogu sebi ispuniti i tu želju – postati majke.

Međutim, dešava se da ustanovimo da njihovi jajnici više ne funkcioniraju, ili da je kvalitet sperme njihovih partnera do te mjere loš da oni ne mogu postati očevi. Te žene iznenada postaju svjesne činjenice da više nisu u cvijetu mladosti, postaju vrlo zabrinute i pod jakim su stresom.

Problemi poslije trideset pete

Doktorica Susan Bully, specijalista za visokorizične trudnoće, slaže se sa mišljenjem svojih kolega i dodaje:

- Problemi sa neplodnošću, odnosno potpunom nesposobnošću da se ostane u drugom stanju, rastu nakon trideset pete godine života, a dramatično se povećavaju poslije četrdesete godine.

Brojni pobačaji uglavnom su uzrokovani hromozomskim poremećajima i slijede isti trend. Bukvalno, svaka problematična trudnoća sa kojom se suočavam u svom poslu, bilo da je riječ o krvarenju, visokom pritisku, dijabetesu, nedonoščadi – a spisak je zaista dug – vjerovatnija je kod žena starijih od 35, a još vjerovatnija kod onih starijih od 40 godina.

Te stvari su odavno poznate i žene su svega toga svjesne. Ali, u posljednjih dvadesetak godina svjedoci smo kako produženja životnog vijeka žene, tako i sve većeg broja starijih majki. Kod većine njih, moram kazati, sve prođe u redu – ali sve je i više slučajeva koji se ne završe dobro – kaže Bully.

Odluka kada želi da postane majka, naravno, potpuno je individualna stvar svake žene. Ali, podsjetimo na kraju i na savjet britanskih ljekara:

Najbolje vrijeme za bebu je između dvadesete i tridesete godine, a svako duže odlaganje materinstva, nakon te dobi, nosi i sve veće rizike… (bebeimame.ba)