Foto: Tuzlanski.ba

Kada vas na razgovoru za posao pitaju "Kakvu platu očekujete?", znajte da je vaš odgovor tek početak pregovora o plati za taj posao. 

Neki stručnjaci sugerišu da ovo škakljivo pitanje izbjegnete i jednostavno preskočite, a neki da je u redu dati raspon plate "od - do", s kojom smatrate da ćete biti zadovoljni.

- Ono što firma u koju ste otišli na razgovor stvarno pokušava otkriti tim pitanjem je jeste li u istom cjenovnom rangu kao i oni - kaže Kate Dixon, trenerica za pregovore o plati i savjetnica za naknade. Nekad baš nije legalno ispitivati o plati koju ste imali na  prethodnom poslu, pa je to jedan od načina kako od budućih zaposlenika saznati njihova očekivanja.

Šta god učinite, budite spremni odgovoriti na ovo uobičajeno pitanje.

- Vjerovatno će vas dva puta pitati o vašim očekivanjima. Prvo pitanje je često odmah, a drugo prije nego što dobijete ponudu - kaže Josh Doody, trener za pregovore o plati koji radi s programerima softvera i bivši je menadžer za zapošljavanje.

U internet aplikaciji ne odgovarajte izravno

Ispunjavanje obrasca na internetu nije isto što i razgovor pa se preporučuje da izbjegavate odgovarati na to pitanje.

- Ako to nije obavezno polje i ne morate ništa stavljati u njega, ostavite prazno - savjetuje Cynthia Pong, poslovna trenerica koja pomaže ženama u boljim pregovorima i razvoju u karijeri. Drugačije je ako imate opciju napisati da možete pregovarati i "vrlo ste otvoreni za raspravu o tome". Ako ipak polje morate ispuniti numeričkim odgovorom, napravite istraživanje kako biste postavili veću cifru u tom rasponu plata.

Možete upisati i nulu, ali jednom kada ste upisali brojku, zacementirali ste sebi početnu pregovaračku poziciju.

Gdje ste u karijeri?

Neki treneri savjetuju da raspon plate odredite na temelju vlastitog istraživanja. Odgovor na očekivanja plate može biti kontekstualan prema tome gdje se nalazite u karijeri i u kakvoj ste industriji.

- Neki profesionalci znaju koja je njihova tržišna vrijednost i imaju čvrsto mišljenje o tome koja im je osnovna plata potrebna da bi mogli preuzeti posao - kaže Dixon. Da biste stekli bolju predodžbu, možete i trebate pitati kolege o početnim platama za posao za koji se prijavljujete. Što više razgovarate s ljudima, to bolje.

Kako odgovoriti bez navođenja određene cifre

Sve možete odgoditi dok poslodavac ne izađe s konkretnom ponudom za posao. Možete tako reći nešto poput "Sretan sam što mogu razgovarati o tome kad stigne ponuda" ili "To bi ovisilo o tome koju poziciju preuzimam".

Postavite pitanja ispitivačima

Druga taktika je postavljanje protupitanja - tako što ćete ispitivače pitati o rasponu plata u toj firmi prije nego navedete svoja očekivanja.

- Ako ste saznali sve informacije, možete baratati brojkama: "Prema mom istraživanju, poslovi kao što su taj i taj plaćeni su između X i Y u ovom sektoru. Je li to u skladu s rasponom zaposlenja za ovu ulogu?" - kaže Dixon.

Ovakav odgovora pokazuje "da stvarno pokušavate shvatiti jeste li na istoj dužini". Ili postavite pitanje o rasponu posla koji biste trebali radili. I na temelju toga možete procijeniti što očekuju od vas. Dixon smatra da postavljanje ovakvih pitanja može biti manje neugodno ako taj odnos ne vidite kao protivnički, već više kao suradnju. (24sata.hr)