Foto: Tuzlanski.ba

Budući da smo danas okruženi tolikim proizvodima i uslugama, možda ni ne pomislimo da imaju neočekivane višestruke namjene, piše Bright Side.

Možemo baciti naljepnice sa voća i povrća bez da ih i provjerimo, igramo se s četkicama za eskalaciju s vremena na vrijeme ili ne upotrebljavamo vlastite telefone u potpunosti. Srećom, nikada nije kasno da naučite nešto novo, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Brojevi na naljepnicama voća i povrća

Male naljepnice na voću i povrću ne samo da nam govore o zemlji iz koje dolaze ovi proizvodi, već i brojevi ispisani na njima imaju svrhu. Nazivaju se kodima za provjeru cijena (PLU).

Ako pronađete 5-znamenkasti broj koji počinje sa 9 - ovaj proizvod uzgajan je organski.

Četveroznamenkasti kod koji počinje sa 3 ili 4 - ovaj proizvod se konvencionalno uzgajao.

5-znamenkasti kôd koji počinje s 8 - ovaj je proizvod genetski modificiran.

2. Četke na pokretnim stepenicama

Neki neustrašivi ljudi mogu koristiti te četkice za čišćenje svojih cipela. Iako je ovo potpuna suprotnost izvornoj ideji. Oni bi trebali biti taktilni podsjetnik za ljude da su preblizu rubu i da trebaju ostati podalje od ove zone. U suprotnom, njihova odjeća ili obuća mogu se zaglaviti.

3. Google Assistant se može kontrolisati pomoću uroka Harry Pottera

Oni koji su oduvijek željeli dati uroke poput poznatog čarobnjaka mogu ovu promjenu dobiti putem Android telefona. Ako otvorite google pomoćnik i kažete „Lumos maxima“, telefon će automatski uključiti lampicu, rekavši, „Nox“ će ga isključiti i rekavši, „Silencio“ će učiniti da vaš telefon isključi sve obavijesti i zvona.

4. Rupice u lopticama za golf

Loptice za golf pune su rupica s razlogom i nije  zato da izgledaju maštovito i prepoznatljivo. U početku su kuglice za golf izrađivane okrugle i glatke, ali ispada da one s rupicama mogu letjeti dalje od glatkih. Dakle, ovo je ono što je rodilo te rupice - glatka lopta za golf trebala bi otputovati tek otprilike pola koliko to čini golf lopta sa rupicama. Ovaj i puno drugih različitih faktora mogu odrediti ishod igre.

5. Kružići u boji na dnu kesice čipsa

Neki nagađaju da bi se njihova boja mogla odnositi na način na koji je proizvod proizveden. Zeleno - na organski način, crno - genetski modifikovano, itd. Ovi misteriozni krugovi nazivaju se „blokovi štampača u boji“ ili „zakrpe za kontrolu procesa“. Proizvođači ih trebaju provjeriti je li sve ispravno otisnuto te im reći gdje treba smanjiti ambalažu proizvoda.

6. Prugasti mini priključak

Ponekad možemo primijetiti da kraj mini priključka može imati jedan, 2 ili 3 prstena. Njihova glavna svrha je odvajanje električnih impulsa koje primaju od uređaja za prijenos informacija. Na primjer, jedna traka u mini utičnici za utikač može pružiti samo mono-zvučni signal, što znači da oba čepa za uši primaju potpuno iste informacije. 2 trake mogu odvojiti 2 signala i prenijeti stereo zvuk. Zbog toga vaše lijeve i desne slušalice reproduciraju malo drugačiji zvuk. 3 pruge su obično prisutne na uređajima koji u sebi imaju mikrofon.

7. Pisanje slova na proizvodima za šminkanje

Na većini paketa šminke možemo pronaći slova poput 12M ili 24M, ali ovaj put oni sadrže informacije koje su bile namijenjene kupcima, a ne proizvođačima. Te se stvari nazivaju "simboli nakon otvaranja". Glavna svrha je navesti datum isteka. To je to, broj stoji za broj mjeseci označen slovom „M.“

8. Otkažite prethodne radnje na iPhone uređajima

Dok koristite aplikaciju iPhone note, možda ćete slučajno obrisati važnu bilješku ili jednostavno unijeti pogreške u tekst. Nema gumba za poništavanje, pa može izgledati malo neugodno pokušati vratiti stvari. Brz i jednostavan način za poništavanje operacije tako što ćete brzo protresti telefon. Nakon kratkog trenutka trebali biste dobiti pop-up obavijest: "Poništi kucanje." Jednostavno kliknite „Poništi“ i ponovite onoliko puta koliko vam treba.

Napomena: Ako tresenje ne uspije, idite na:

iOS verzije 12 i starijih: Podešavanja - Općenito - Pristupačnost - Otresite se za poništavanje

iOS verzija 13: Podešavanja - Pristupačnost - Dodirnite - Protresite za poništavanje

Jednom kada stignete tamo, provjerite je li klizač uključen

9. Vješalice izrađene od drveta

Iako su drvene vješalice trajnije od plastičnih i pogodne su za teške kapute i jakne, one imaju svrha više. Dobre vješalice su napravljene od kedrovog drveta koje mogu pomoći u borbi protiv kukaca u vašem ormaru. Ne samo da njegova bogata aroma odbija moljac, već i drvo može pomoći da apsorbuje nepotrebnu vlagu i ukloni neugodne mirise. (Tuzlanski.ba)