Deset stvari koje morate ponijeti na ljetni odmor
Foto: Tuzlanski.ba

Pred polazak na odmor, moramo dobro planirati šta ponijeti sa sobom. Deset stvari koje nesmijemo izostaviti su:

Naslonjač za vrat - Putovanja traju dugo, a neka od njih se odvijaju i tokom noći. Dobar dio puta provedemo čitajući knjige i gledajući filmove. Bolje je pak ugrabiti malo sna. Za te svrhe je neizostavan naslonjač za vrat, koji će poslužiti i kao jastuk. Ukoliko vam smeta klima-uređaj, bolje je ponijeti šal ili džemper.

Punjač za mobilni telefon - Svakako ne želite prolaziti kroz noćnu moru zvanu istrošena baterija na mobilnom telefonu tokom odmora.

Naočale za čitanje i sunčanje - Nemoguće je zamisliti šetnju po plaži bez sunčanih naočala.

Lijekovi - Osobe sa hroničnim bolestima poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa moraju biti pod stalnom terapijom. Stoga je bolje ponijeti svoje lijekove, nego iste tražiti u nekoj drugoj zemlji.

Udobna obuća - Ljetovati, između ostalog, znači otkrivati neka nova mjesta. Ukoliko nosite sportsku obuću, ne zaboravite ponijeti i par čarapa.

Kabanica - Iako možda idete u zemlju gdje ipak preovladavaju sunčani dani, nije zgoreg u kofer ubaciti i kabanicu.

Mapa i vodič - Kako započeti turneju po nepoznatom gradu? Najbolje je da uza se imate vodič na maternjem jeziku i odgovarajuću mapu.

Riječnik - Izbjegnite probleme u komunikaciji sa lokalnim mještanima i ponesite sa sobom riječnik.

Adapteri za utičnice - Nije uvijek moguće pronaći pogodne utičnice za punjenje elektroničkih uređaja. Stoga sa sobom ponesite odgovarajuće konvertirajuće adaptere.

Dodatni kofer - Olakšajte sebi i ponesite kofer viška, kako biste u njega mogli staviti sve poklone. (Sabah)