Deset najbogatijih gradova svijeta: Na listi se nalazi samo jedan evropski
Foto: Tuzlanski.ba

Studija koju je proveo New World Wealth pokazala je da je London jedini europski grad koji se nalazi na listi najbogatijih gradova svijeta. Prilikom kreiranja liste u obzir se uzimalo bogatstvo stanovnika, odnosnu ukupno privatno bogatstvo, piše Independent.

Utvrđeno je da se ukupno privatno bogatstvo kod deset najbogatijih gradova kreće između bilion i tri biliona dolara. Istraživači su istaknuli da smatraju da je ukupno privatno bogatstvo mjerodavnije od BDP-a pojedinih gradova.

Kad je riječ o listi, ona izgleda ovako:

1. New York, SAD ($3 biliona)

2. London, UK ($2.7 biliona)

3. Tokio, Japan ($2.5 biliona)

4. Silicijska dolina, SAD ($2.3 biliona)

5. Peking, Kina ($2.2 biliona)

6. Šangaj, Kina ($2.1 bilion)

7. Los Angeles, SAD($1.4 biliona)

8. Hong Kong ($1.3 biliona)

9. Sydney, Australija ($1 bilion)

10. Singapur ($1 bilion)

Ipak, listu treba uzeti s oprezom, jer to ne znači da su svi stanovnici tih gradova bogataši. Primjerice, u Londonu postoji veliki jaz između njegovih najbogatijih i najsiromašnijih stanovnika.

"Poznato je da je ekonomska nejednakost u Ujedinjenom kraljevstvu velika u usporedbi s drugim naprednim ekonomijama", rekla je voditeljica istraživanja Abigail McNight.

Euromonitor International utvrdio je da je slična situacija i u Los Angelesu i New Yorku, koji imaju najviše razine nejednakosti prihoda. Ukratko, u tim gradovima veće prihode imaju bogataši.  (index.hr)