Foto: Tuzlanski.ba

Stanice raka napreduju inhibirajući procese koji bi uzrokovali njihovu smrt, a apigenin to može spriječiti.

kamilica cijela

Ako redovno pijete čaj od kamilice, možete spriječiti pojavu raka te olakšati njegovo liječenje, poručuju američki istraživači. U čaju od kamilice nalazi se spoj pod nazivom apigenin koji otežava rad stanicama raka.

Istraživači s Ohio State University-a ustanovili su da apigenin može blokirati sposobnost stanica raka dojke da žive duže od normalne stanice, onemogućiti njihovo širenje te ih čini osjetljivijima na terapiju lijekovima.

Čaj od kamilice, peršin i celer su najbolji izvori apigenina, no ovaj spoj se može naći i u raznom voću i povrću koji su uobičajeni u mediteranskoj prehrani.

Apigenin djeluje i protuupalno, te pomaže proteinima da isprave abnormalnosti RNK – molekula koje su nositelji genetskih informacija – što je razlog za pojavu oko 80% raka.

kamilicaa5

Molekularni genetičar profesor Andrea Doseff, s Ohio State University-a, kaže: 'Znamo da se moramo hraniti zdravije, ali u većini slučajeva ne znamo tačan razlog zašto je nešto zdravo, tj. kako točno djeluje na tijelo. Ovdje vidimo da spomenuti spoj djeluje korisno na proteine u tijelu. Smatramo da to djelovanje na specifične proteine može imati veliku vrijednost kao prevencija protiv raka.'

Stanice raka napreduju inhibirajući procese koji bi uzrokovali njihovu smrt, a apigenin to može spriječiti.

Zanimljivo je da su naučnici ustanovili da apigenin djeluje na nekih 160 proteina u ljudskom tijelu. Za usporedbu, lijekovi koje proizvodi farmaceutska industrija ciljaju samo na jednu molekulu, piše u istraživanju objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences. (DailyMail / Magazin.hr)