Foto: Tuzlanski.ba

Pogledajte koji su "simptomi" da je vaša drugarica emocionalni vampir, ako prepoznate više od dva, vrijeme je da pobjegnete glavom bez obzira, dok još imate imalo preostale životne energije.

Kad zazvoni mobilni, njeno ime "sijevne" i borite se sami sa sobom, javiti se ili ne, treći, četvrti, sedmi put od jutros? A znate šta će da kaže. Imate toliko posla, a ipak se javljate, iako znate da slijedi jednosatna žalopojka o tome koliko joj je teško u životu. Znate o kome je riječ? Najbolja prijateljica - "vampirica".

Pogledajte koji su "simptomi" da je vaša drugarica emocionalni vampir, ako prepoznate više od dva, vrijeme je da pobjegnete glavom bez obzira, dok još imate imalo preostale životne energije.

Čujete se samo kad njoj nešto treba. Kad ste vi u frci, ne javlja se. Svi imamo loše dane, posvađate se sa dečkom, dobili ste i boli vas stomak, frizer vas je upropastio, niste dobili prijateljice3jpgunapređenje kojem ste se nadali… U takvoj situaciji treba nam čaša vina i drugarica koja će saslušati šta nas muči. Kada se nađete u takvoj situaciji, zovete je i telefon zvoni i zvoni i zvoni… i znate da se neće javiti. Ali, ne daj bože da se vi ne javite kad ona vas pozove.

Skače iz jedne drame u drugu. Jednog dana to je problem sa roditeljima, sljedećeg - izlazak iz pakla. Sedmicu dana kasnije, njen šef je preuzeo sve zasluge za projekat na kojem je ona radila i tako u krug. Slušate je strpljivo. Puni ste podrške i razumijevanja. Savjetujete je. Ali, evo u čemu je stvar: kako se riješi jedan problem, eto sljedećeg. U tome je stvar, ona nikad nije spokojna i sretna, a vi morate da učestvujete u svakoj toj drami kao da vam život od toga zavisi.

Nikad ne posluša vaš savjet. Ulijeće iz jedne nesrećne veze u drugu, a kad joj lijepo na vrijeme kažete kako će sve da se završi, ignoriše vas. Onda, kada je opet šutne dečko, zove vas da kuka. To se desilo već toliko puta da ne možete ni da se sjetite tačnog broja? Evo o čemu se radi: emocionalni vampiri ne žele da im pomognete da riješe problem. Žele da se hrane vašom životnom energijom i saosjećanjem. Žele da ih slušate. Beskonačno.

prijateljice-problemiAko joj pošaljete SMS, potrebni su joj sati da vam odgovori. A znate da se ne odvaja od mobilnog. Pa, jasno je, njena životna drama je važna. Vaš život je beznačajan.

Šta god da se vama dešava, ona je prošla kroz nešto još gore. I prije nego što izgovorite treću rečenicu o onome što vas muči, shvatate da ponovo slušate šta se njoj dogodilo. Nešto tragično, naravno.

Za njene neuspjehe su uvijek drugi krivi. Počela je sa dijetom, ali je poklekla jer je bila na nekom rođendanu. Želi da promijeni posao, ali i ne čita oglase. Predaje se na prvoj prepreci jer zapravo i ne želi da promijeni bilo šta. Želi samo da nastavi da sisa vašu životnu energiju? Vrijeme je da joj se više nikada ne javite. I nemojte da vas grize savjest. Vrlo brzo, ona će naći drugu žrtvu. (Koja će slušati koliko ste užasna osoba jer ste je napustili kad ste joj bili najpotrebniji.)

(mondo.rs)