Predstavnici Savjeta zaposlenih u NUBBiH obavijestili su premijera i ministra da su obezbijeđena sredstva za isplatu zaostalih plata i da je pitanje kako riješiti ovu obavezu u narednom periodu.

Nikšić i Duraković s predstavnicima NUBBiH: Ova važna institucija ne smije prestati s radom
Foto: Vlada FBiH

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarali su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. , sa predstavnicima Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Aldinom Huskićem i Selmom Bajraktarević.

Huskić i Bajraktarević su u razgovoru sa premijerom FBiH i ministrom obrazovanja zahvalili na prilici da iznesu svoje zahtjeve i pokušaju pronaći rješenje za problem NUBBiH.

Ovom prilikom su premijeru Nikšiću i ministru Durakoviću iznijeli zahtjeve Vijeća zaposlenih u pogledu nemogućnosti finansiranja i imenovanja upravljačke strukture NUBBiH.

Vezani članak Zaposlenici NUBBiH od danas obustavljaju pružanje usluga javnosti - do daljnjeg

Predstavnici Savjeta zaposlenih u NUBBiH obavijestili su premijera i ministra da su obezbijeđena sredstva za isplatu zaostalih plata i da je pitanje kako riješiti ovu obavezu u narednom periodu.

Premijer Nikšić i ministar Duraković istakli su da se vrata NUBBiH ne smiju zatvoriti i da zaposleni moraju nastaviti sa radom jer je sredstva za zaostale plate obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će pronaći način da Kantonu Sarajevo prebaci finansijska sredstva za ispunjavanje obaveza SC po Zakonu o privremenom sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina do kraja godine. ove, kao i za narednu godinu.

Premijer FBiH je naglasio da Vlada Federacije BiH ne može dozvoliti da ova važna institucija prestane sa radom i da njeni radnici ne primaju plate. On je rekao da se u zajedničkim razgovorima moraju razmotriti sve mogućnosti kako bi se riješilo pitanje imenovanja upravljačke strukture.

U razgovoru je konstatovano da je glavni problem nesmetanog funkcionisanja NUBBiH pitanje nadležnosti, ali je istovremeno istaknuto da u narednom periodu treba razgovarati i tražiti svaku mogućnost za dalje nesmetano funkcioniranje NUBBiH.