Često se znojite noću? Evo koji su mogući uzroci...
Foto: Tuzlanski.ba

Ako se budite usred noći preznojeni, sigurno se pitate zašto se to događa...

Niko se ne osjeća dobro nakon neprospavane noći, a ako tome dodamo preznojavanje, možemo očekivati težak dan... Puno je razloga zašto se javlja znojenje noću, ponekad je kriva odjeća, a ponekad i zdravlje.

“Naša tijela se znoje kako bi eliminisala otpadne tvari i dopustila nam da se rashladimo kada nam je vruće. Znoj se sastoji 99 posto o vode i 1 posto soli i masnoća. Znojimo se stalno, čak i kad ne radimo ništa naporno, ali ako smo na intenzivnom treningu, onda je jasno da ćemo se više i znojiti", navodi medicinska sestra Christina Graham.

Zašto se neko baš najviše znoji tokom noći? 

Tokom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a reguliše ga autonomni nervni sistem.  Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja. Također, znojenje tokom sna normalna je pojava kada je prostor, u kojem spavamo, iznimno topao ili ako se pokrijemo s više pokrivača. Uzrok mogu biti i pidžame materijala "koji ne diše", poput poliestera.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSP-u, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju te je vrlo važno da u tom slučaju kontaktirate ljekara, prenosi ordinacija.hr.

Evo nekoliko najčešćih uzroka noćnog znojenja:

1. Odjeća može biti odgovorna

Ako niste odjeću za spavanje koja je napravljena od poliestera ili debljih materijala te satena možete se znojiti više jer će one zadržavati temperaturu tijela. A ako nosite čarape, možda bi se trebali i njih riješiti. Graham kaže kako biste trebali nositi pamuk ili svilu.

2. Odgovarajuća prostorija za san

Možda je očito, ali je važno spavati u sobi koja je prozračena i hladna, a to se odnosi i na posteljinu.

“Istraživanja tvrde da je idealna temperatura zraka oko 20 stepeni pa je potrebno sobu prozračiti ako je u njoj pretoplo, a kako biste spriječili noćno znojenje. Topla soba ili posteljina, a i blizina partnera može povećati šanse da ćete se znojiti tokom noći jer se tako temperatura tijela povećava", dodaje Graham. Plahte bi trebale biti pamučne, a ako spavate u krevetu s partnerom možda je pametno nabaviti odvojene pokrivače.

3. Prilagodite vrijeme večere odlasku u krevet

Niste jedini ako volite pojesti konkretan obrok navečer, ali upravo hrana može biti odgovorna za noćno znojenje jer će se tjelesna temperatura povisivati kada se tijelo bavi probavljanjem hrane, a za to je potrebno par sati. Trebalo bi dakle pojesti zadnji obrok nekoliko sati prije odlaska u krevet ako želite izbjeći noćno znojenje.

4. Možda kasno vježbate

Ako volite u teretanu ići kasno navečer dobro je zapamtiti da upravo tjelesna aktivnost povisuje tjelesnu temperaturu i vodi do noćnog znojenja. “Potrebno je nekoliko sati da se temperatura tijela vrati u normalu pa je pametnije vježbati ujutro ili poslijepodne".

5. Možda su u pitanju hormoni

Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa nije čudno ako se pojavljuje kod žena u menopauzi. Istraživanje provedeno još 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2,767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih se susreo s noćnim znojenjem u mjesecu prije istraživanja. Od tih 41%, 23% se preznojavalo samo tokom spavanja, a u 18% posto osoba preznojavanje se pojavilo i tokom dana. Najviše slučajeva preznojavanja pojavljivalo se kod osoba između 41 i 55 godina, i to kod ženskog spola.

6. Možda se radi o nuspojavi lijeka

Graham navodi kako određeni lijekovi ili zdravstveni problemi mogu uzrokovati noćno znojenje, a o tome je važno razgovarati s ljekarom, posebno ako problem nikako ne prolazi a pokušali ste sa svim savjetima. (Tuzlanski.ba)