Brz i besplatan test: Uz pomoć kovanice provjerite jesu li gume sigurne za vožnju
Foto: Tuzlanski.ba

Slanje poruka tokom vožnje, nanošenje šminke na putu do posla ili posezanje za stražnjim sjedištem zbog izgubljene igračke vašeg mališana je opasno i to treba izbjegavati, ali podaci britanske Nacionalne uprave za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) ukazuju da je u 2017. godini više smrtnih slučajeva bilo povezano s gumama.

Gume su najvažnija sigurnosna značajka automobila i testiranje njihove sigurnosti prije izlaska na cestu ne može čekati. Njihova provjera je jednostavna i brza i ne košta ni lipe, iako će vam za test gaznog sloja ipak trebati novčić.

Test s novčićem jednostavan je, besplatan test koji možete napraviti odmah. On će vam brzo pokazati koliko je utor na gumama dobar ili loš i pomoći vam da znate je li vrijeme za posjet vulkanizeru.

Preporučuje se da ovaj test napravite jednom mjesečno.

Test s novčićem

Ubacite kovanicu u prorez gume. Optimalno je da guma prekriva ivicu kovanice, ali ako kovanica nimalo ne 'ulazi' u gumu, vrijeme je da počnete razmišljati o zamjeni.

Ako kovanica nimalo ne uđe u gumu, to znači da je gazni sloj istrošen do te mjere da vaše gume možda više nisu sigurne na cesti. (24sata.hr)