Osumnjičeni su novac stečen krivičnim djelima pokušali ubaciti u legalne tokove kupovinom nekretnina u BiH i skupocjenih automobila.

FUP uhapsio sedam osoba: Sumnja se da su organizirali prostituciju, neke djevojke bile i maloljetne
Foto: Ilustracija | Pripadnici specijalne policije

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višegodišnje istrage u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine realizovali operativnu akciju "Geko" u kojoj je slobode lišeno više članova kriminalne grupe, zbog krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, međunarodne prostitucije i pranja novca.

"Tokom protekle noći i dana, izvršen je pretres više lica i lokacija na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine, kojom prilikom su slobode lišena lica inicija A.Č, A.L.Č, A.D, J.D, D.Ž.K, I.J. i E.T. kod kojih je prilikom pretresa pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija te drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi", navode iz FUP-a.

Vezani članak Novi detalji: Armin Ćulum uhapšen nakon kontrole saobraćaja u Ljubuškom

Dodaje se da će nakon završetka kriminalističke obrade, osobe biti predate Tužilaštvu BiH.

"Prilikom dokumentovanja navedenih krivičnih djela, međunarodne kriminalne grupe, na čijem čelu se sumnja da je bio A.Č., policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili međunarodnu policijsku saradnju s istražnim organima SR Njemačke, Švicarske i Republike Hrvatske uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv navedenih lica, a na temelju kojih se sumnja da je navedena grupa organizovala međunarodnu ilegalnu prostituciju, u kojoj su organizovali veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i na prostoru Zapadne Evrope, od kojih su neke bile i maloljetne", navodi se u saopštenju.

Vezani članak Velika akcija FUP-a: Više osoba uhapšeno zbog organizovanog kriminala

Istaknuto je da su navedene osobe novac dobijen kriminalnim radnjama, prebacivale u BiH kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina te ga na taj način pokušavale ubaciti u legalne tokove.

Realizacija akcije provedena je uz podršku i saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.