Bračni status presudan za zdravlje
Foto: Tuzlanski.ba

Već su ranija istraživanja pokazala da su bračni parovi zdraviji od samaca, rastavljenih ili razdvojenih osoba

vjencanje

Zdravstveno stanje istospolnih parova prosječno je lošije od zdravstvenog stanja vjenčanih heteroseksualnih parova. Pokazalo je to američko istraživanje iz kojeg proizlazi da je razlika rezultat formalnog sklapanja bračne zajednice.

Znanstvenici stoga pretpostavljaju kako bi legaliziranje prava na brak istospolnih zajednica moglo umanjiti tu razliku.

Već su ranija istraživanja pokazala da su bračni parovi zdraviji od samaca, rastavljenih ili razdvojenih osoba. Tim, na čelu sa sociologinjom Hui Liu sa sveučilišta Michigan, proučavao je zdravlje istospolnih i heteroseksualnih parova te utvrdio da je jedini relevantni faktor koji objašnjava razlike u zdravstvenom stanju - sklapanje braka.

Liu kaže kako je vjerojatno da bi ozakonjenje istospolnih brakova poboljšalo zdravstveno stanje partnera smanjivanjem stresa i diskriminacije te osiguranjem zdravstvenih i drugih prava koja uživaju bračni partneri.

Znanstvenici su usporedili zdravlje 1.659 istospolnih parova sa zdravljem sličnog broja heteroseksualnih brakova u razdoblju od 1997. do 2009. na temelju podataka koje su te osobe davale o svom zdravstvenom stanju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Devet saveznih američkih država te glavni grad Washington legalizirali su pravo na istospolne brakove.

FENA / Tuzlanski.ba