Šareno osvježenje na štapiću: Pripremite sami fine sladolede
Foto: Tuzlanski.ba

Sladoled na štapiću pripremljen kod kuće najbolje je pripremiti od lagano prezrelog voća, a grčki jogurt ili slatko vrhnje te korica citrusa dat će mu još kremastiji okus

sladoled23

Domaći sladoled na štapiću neodoljiva je i zdrava slastica koju možete pripremiti i zamrzavanjem svježe ocijeđenog soka ili pasiranog voća. Odlučite li se za voće, prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima, obvezno ga procijedite kroz gazu.

Tako ćete izbjeći sitne sjemenke i pulpu koje sladoledu daju zrnatu umjesto glatke i kremaste teksture. Pri odabiru voća najbolje je da je sezonsko, a možete iskoristiti i lagano prezrelo. Pritom ćete morati staviti manje zaslađivača, što tu slasticu čini još zdravijom.

Ako se već ne odlučite za med, preporučuje se da ga zasladite šećerom u prahu koji će se najlakše stopiti s ostalim sastojcima. Za još kremastiji, bogatiji okus sladoleda, u smjesu s voćem možete dodati slatko vrhnje, mlijeko ili grčki jogurt.

Želite li da je istaknutija mliječna, a ne voćna komponenta, možete odvojeno izmiksati jogurt sa šećerom, ribanom korom citrusa i začinima prema želji, ohladiti u hladnjaku pa tek tada dodati nasjeckane komadiće voća i zamrznuti. Ako nemate posebne kalupe za sladoled sa štapićem, dobro će poslužiti i veće čaše za liker ili papirnate čašice. Poslužite li se čašicama, smjesu ostavite u zamrzivaču sat vremena pa tek tad zabodite štapiće i ponovno vratite u zamrzivač na barem četiri sata. Sladoled ćete najlakše izvaditi iz kalupa ako ga 20 - 30 sekundi uronite u toplu vodu.

Energetski sladoled od kafe

Sastojci: 1 3/4 šolje kuhane kafe, 1/2 šolje mlijeka, 1/4 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje slatkog vrhnja, kašičica kristalnog šećera

Priprema: Miješajte kafu, mlijeko i šećer u prahu na vatri dok se šećer ne rastopi. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje i kristalni šećer. U kalupe prvo rasporedite smjesu od kafe pa na vrh ulijte slatko vrhnje. Ohladite.

Slatka crno-bijela fantazija

Sastojci: 110 g bijele čokolade, 2 šolja slatkog vrhnja, 2 šolje jogurta od vanilije, 110 g tamne čokolade

Priprema: Odvojeno rastopite bijelu i tamnu čokoladu sa slatkim vrhnjem. U svaku mješavinu dodajte šolju jogurta od vanilije. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa naizmjence stavljate kašikucu po kašikicu tamne i svijetle smjese u kalup. Čuvajte u zamrzivaču.

Polarna lizalica od čokolade

Sastojci: 1 1/2 šolja mlijeka, šolja slatkog vrhnja, 1/2 šolje mliječne čokolade, 1/2 šolje tamne čokolade, 1/2 šolje maslaca od kikirikija

Priprema: Zagrijte mlijeko i vrhnje pa dodajte razlomljenu mliječnu i tamnu čokoladu. Kad se rastopi, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Izlijte sve u kalupe za sladoled i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.

Čaj s trešnjama na štapiću

Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1 1/2 šolje kipuće vode, 2 kašikice meda, kašikica limunova soka, 1/2 šolje pasiranih trešanja

Priprema: Vrećice čaja prelijte kipućom vodom, pokrijte pa ostavite 5 minuta. Izvadite vrećice, hladite 5 minuta pa umiješajte med i limun. Rasporedite trešnje u 5 kalupa pa prelijte čajem. Ostavite u zamrzivaču.

Ledeno osvježenje s malinama

Sastojci: 3 šolje grčkog jogurta, šolje šećera, šolja limunova soka, kašikica ribane limunove kore, šaka nasjeckanih malina

Priprema: Ubacite sve sastojke osim malina u blender i miksajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se smjesa dobro ohladi. Prije nego što je prebacite u kalupe za sladoled, u smjesu umiješajte narezane maline pa ostavite u zamrzivaču preko noći.

Brzo osvježenje, ali i dnevna doza vitamina

Ako se ne želite samo osvježiti, nego i zasititi sladoledom, možete ga pripremiti i od pudinga različitih okusa i boja.

Tako na dno kalupa za sladoled ulijte skuhan, lagano ohlađen puding od čokolade. Ostavite kalupe sat vremena u zamrzivaču pa dodajte kuhani puding od vanilije, ponovno ohladite pa na kraju dodajte puding od karamele. No kao i kod svih sladoleda na štapiću, nikad nemojte do kraja napuniti kalup jer se zamrzavanjem sladoled širi pa će slastica izgledati manje uredno i lijepo. Silikonske kalupe možete nabaviti na internetu, ali i u trgovačkim lancima, već i za 10-ak maraka.

No ovaj ljetni desert možete pripremiti i od povrća pomiješanog s voćem. Mrkva se izvrsno slaže s narandžom i jagodama, a ako želite biti odvažniji, kušajte sladoled sa špinatom. U blenderu izmiksajte tri banane, manji ananas i šolju svježeg špinata te malo vode. Smjesu ulijte u kalupe pa ohladite. I običan sok od naranče ili limuna u trenu se može pretvoriti u primamljivi sladoled. U polovicu plastične čaše ulijte sok, dodajte šećer pa prekrijte folijom. U nju zabodite plastičnu kašikicu ili štapić pa ostavite što dublje u zamrzivaču barem četiri sata.

U sladoled prema želji možete dodati veće komadiće voća poput banana, jagoda ili trešanja. Možete ga i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama te sjeckanim orašastim plodovima.

Šareno osvježenje na štapiću

Sastojci: crveni sloj: šolja jagoda, 3 kašikice limunade, kašikica šećera; bijeli: šolja jogurta od vanilije, 3 kašike limunade; ljubičasti: 1/2 šolje borovnica, 1/2 šolje limunade, 1/2 kašikica šećera

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke za crveni sloj. Ulijte smjesu na dno kalupa pa ostavite u zamrzivaču dva sata. Izmiksajte i sastojke za bijeli sloj pa ga kašikom nanesite na crveni. Ponovo ostavite u zamrzivaču dva sata. Na kraju izmiksajte i sve sastojke za ljubičasti sloj pa nanesite na bijeli. Ostavite kalupe barem šest sati u zamrzivaču.

Cheesecake-sladoled od jagoda

Sastojci: 220 g krem sira, 1/4 šolje kiselog vrhnja, 3/4 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje mlijeka, 6 velikih jagoda, 6 graham keksa, kašikica rastopljenog maslaca

Priprema: U blenderu izmiksajte sir, vrhnje, šećer i mlijeko. Dodajte narezane jagode pa još malo miksajte. Izlijte smjesu u kalupe, i to tako da ostavite 2,5 cm do vrha prazno. Posebno usitnite kekse s maslacem. Tu smjesu lagano utisnite na vrh kalupa. Ostavite u zamrzivaču 6 sati.

Koktel-osvježenje od metvice i ruma

Sastojci: 2 šolje nasjeckane lubenice, 3 kašikice šećera, 3 kašikice ruma, 3 kašikice soka od limete, 3 kašikice vode, 4 listića metvice

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke pa ih rasporedite u manje šolje, ali ne do vrha. Ostavite ih u zamrzivaču sat vremena pa u njih zabodite štapiće. Dodajte ostatak smjese pa ih ostavite u zamrzivaču još barem četiri sata. (24sata.hr)