Foto: Tuzlanski.ba

Ako spremate svadbu, vjerovatno se mučite s izborom palete boja za svoje vjenčanje i svadbu. Možda niste svjesni kako svaka boja šalje neku poruku pa vam zato donosimo popis 6 najpopularnijih boja za vjenčanja i njihova skrivena značenja koja bi vam mogla pomoći kod konačnog odabira

Bijela

Ova ahromatska boja (naziva je se i 'nebojom' jer ne spada u osnovni spektar) najviše je zastupljena na vjenčanjima. Povezuje se s čistoćom, svjetlošću i vjerom, a u nekim kulturama simbolizira nove početke.

vjencanje-sto-plavaRoza

Uz bijelu jedna od najzastupljenijih boja na svadbama. Ona je kombinacija bijele i crvene pa u sebi povezuje strast i čistoću. Obično simbolizira suosjećanje, nadu i bezuvjetnu ljubav zbog čega je idealna za vjenčanja.

Plava

Ova boja ima razna značenja koja često imaju religiozno porijeklo. U kršćanstvu simbolizira čednost pa se Djevica Marija na slikama uglavnom pojavljuje ogrnuta plavim plaštom. U judaizmu se plava smatra svetom bojom i bojom božanstvenosti. U Kini simbolizira besmrtnost, a u Francuskoj je plava kraljevska boja.

Ljubičasta

Iako se kod nas često nalazi na vjenčanjima, u nekim kulturama to je boja žalovanja koja se nosi na sprovodima ili prva boja koju udovice nose kada skinu crnu odjeću. U Japanu je ljubičasta boja moći, a u Egiptu simbolizira vjeru.

Žutavjencanje-torta

Boja sunca koja se povezuje sa srećom. Poznato je da stimulira osjećaj veselja, mentalnu aktivnost i energiju. Indijancima žuta predstavlja bezuvjetnu ljubav, a u hinduizmu se smatra svetom bojom te simbolizira stabilnost i znanje.

Crvena

U kineskoj kulturi najpopularnija boja na vjenčanjima je crvena koja u Kini simbolizira sreću. Prema tradicionalnim vjerovanjima, nošenje crvene na dan vjenčanja mladencima će osigurati sretan brak. U mnogim azijskim kulturama ta boja simbolizira prosperitet, a u zapadnjačkim strast. (zadovoljna.hr)