Foto: Tuzlanski.ba

Ostaci džinovskog morskog stvorenja sa kljunom nalik na ptičji i krznom na repu, pronađeni su na istoku Rusije. Naučnici pokušavaju da identifikuju "mutanta" koji podsjeća na delfina, ali je mnogo veći od njega.

krzneni-delfin-cudoviste"Krzneni delfin" pronađen na ostrvu Sahalin bio je napola pojeden, tako da su mu se vidjele kosti.

Nikolay Kim sa lokalnog Instituta za okeanografiju kaže da je u pitanju veoma rijetka vrsta.

- Ne vjerujem da ova životinja živi u našim vodama. Najvjerovatnije ju je donijela topla struja. Često nam dolaze tropske vrste koje se vrlo brzo smrznu i uginu - kaže on.

Fotografije misterioznog bića kruže društvenim mrežama, gdje se već razvilo nekoliko teorija o tome šta ono predstavlja. Mnogi misle da je riječ o vrsti poznatoj kao indijski riječni delfin, koja inače živi u vodama Indije, Pakistana i Bangladeša.

Međutim, pomenuta vrsta nema karakteristično krzno kojim je prekriven rep "čudovišta".

Britanski profesor okeanologije David Smith kaže da bi ovaj "delfin" vrlo lako mogao da bude i neko praistorijsko biće koje je stotinama godina bilo zarobljeno u ledu koji se sada otopio.aligatorska-kornjaca-cudoviste

Ruski naučnici su se nedavno suočili sa još jednom zagonetkom, u obliku kornjače sa bodljama na oklopu i zašiljenom glavom, koja je izašla iz rijeke Amur.

- Kada smo je ugledali, nismo odmah shvatili da je u pitanju kornjača. Više je ličila na dinosaurusa. Pokušala je da nas ugrize - kaže Anastasia Steshina, koja je životinju fotografisala na obali.

Ubrzo je utvrđeno da je riječ o aligatorskoj kornjači, najtežoj slatkovodnoj kornjači koja može da dostigne težinu od 100 kilograma i da živi 150 godina.

Međutim, ostaje misterija kako je ova jedinka, koja inače živi na jugoistoku Amerike, dospjela do Rusije. Mještani vjeruju da je pobjegla uzgajivaču sa kineske strane granice.(blic.rs)