Foto: Tuzlanski.ba

Kako je zima već stigla, ovo su tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.

Čorba od karfiola i prase sa gremolatom od badema

Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana, prenosi City Magazine.

Sastojci za čorbu:

-1 kašičica maslinovog ulja
-1 kašičica putera
-1 veća prasa
-1 crni luk
-1 štap celera
-2 čena bijelog luka
-1 karfiol srednje veličine
-4 šolje bujona od povrća
-½ šolje pavlake za kuhanje

Sastojci za gremolatu:

-½ kašičice maslinovog ulja
-1 čen bijelog luka
-1 kašičica svježe majčine dušice
-½ šolje tostiranih listića badema
-¼ šolje svježe iseckanog peršuna
-2 kašičice svježe isjeckanog vlašca

Priprema:

Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite isjeckanu prasu, luk, i celer. Miješajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno sjeckani bijeli luk, pa miješajte još 1 minutu. Ubacite prethodno odvojene i isjeckane cvjetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.

Gremolatu napravite tako što ćete u manjoj tavi, i u maslinovom ulju, propržiti bijeli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tavu sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promiješajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.

Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama

Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrijepiće vas u svakom trenutku.

Sastojci:

-1 kašičica maslinovog ulja
-4 čena bijelog luka
-1 kašičica narendane kore limuna
-½ kašičice čilija u prahu
-½ kašičice sjemenki komorača
-1 konzerva sjeckanog paradajza
-10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
-1 konzerva leblebija
-rendani parmezan
-kriške limuna

Priprema:

U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni bijeli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i sjemenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuhajte 4 minute. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuhajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.

Čorba od bundeve sa bijelim grahom i aromatičnim kus-kusom

Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.

Sastojci:

-½ manje bundeve
-2 kašičice maslinovog ulja
-1 crni luk
-2 čena bijelog luka
-1 mali komad đumbira
-6 šolja bujona od povrća
-1 konzerva bijelog graha
-½ šolje kus-kusa
-1 mladi luk
-¼ šolje svježeg korijandera
-¼ šolje tostiranih pistacija (opciono)
-¼ šolje sjeckanih suhih kajsija (opciono)

Priprema:

Isijecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isječen crni luk, bijeli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, izgnječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomiješajte ga sa na kolutiće isjeckanim mladim lukom, svježim korijanderom, i ukoliko želite – pistacijama i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.  (Tuzlanski.ba)