Ovi jedinstveni kolačići puni su kontrasta, svilenkasti preljev u suprotnosti je s hrskavom korom, a snažan okus narandže obuzdava smjeli okus kurkume.
Recept je u cijelosti veganski, a osim toga kurkuma je puna antioksidansa i poznata po svom protuupalnom djelovanju, piše MissZdrava.
Sastojci:
Za koru
120 g višenamjenskog brašna
1/2 šolje šećera (biraj neki zdravi npr. ksilitol)
1/2 čajne kašike soli
3/4 šolje maslinovog ulja
Za kremu
450 g tofua
3 kašike organske narandžine korice
šolja svježeg soka od narandže (od otprilike 4 narandže)
1/3 šolje šećera (biraj neki zdraviji)
1/2 šolje bijelog brašna ili kukuruznog škroba
1 čajna kašika kurkume
Priprema:
Zagrij rernu na 180° C. U kvadratnu posudu za pečenje dužine oko 22 cm stavi papir za pečenje, ostavljajući na krajevima papir da visi.
Napravi koru:
U zdjeli, umuti brašno, šećer i sol.
Umiješaj maslinovom ulje.
Utisni tijesto u posudu za pečenje i izbuši ga posvuda viljuškom.
Peci dok dok ne postane zlatno smeđe na rubovima 40 do 45 minuta.
Pusti da se hladi.
Smanji rernu na 150 stepeni C.
Pripremi nadjev:
U procesoru hrane pomiješaj tofu, narandžinu koricu, sok i šećer.
U maloj zdjeli pomiješaj bijelo brašno ili kukuruzni škrob i kurkumu, zatim dodaj ostalim sastojcima i blendaj.
Ulij nadjev na ohlađenu koru i peci dok rubovi ne porumene, 30 do 40 minuta.
Prije nego što razrežeš na kocke hladi najmanje sat vremena ili preko noći.
Nutritivne vrijednosti, jedan komad:
235 kcal
4 g proteina
30 g ugljikohidrata
1 g vlakana
12 g šećera
11 g masti (1, 5 g zasićene) (Tuzlanski.ba)