U jesen, kada želite da se zagrijete, najbolje je umotati se u mekano ćebe i uživati u ukusnom toplom napitku.
To naravno ne mora da bude kakao, topla čokolada ili čaj. Predlažemo da isprobate recepte za kuhano vino.
Kuhano crveno vino
Ovaj recept je voljen u mnogim zemljama. Svako klasično kuhano vino je malo drugačije, ali njegov ukus je uvijek sličan "istom".
Sastojci:
suho crveno vino 700 ml.
narandža 1 kom.
med 1 kašika
cimet
timijan
muskatni orah
Zagrijte vino, ali ne dozvolite da proključa. Dodajte med i miješajući ga rastvorite u vinu. Narandžu isijecite na komade i takođe je dodajte. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sve začine.
Kuhano bijelo vino
Ko je rekao da je kuhano vino mora biti samo crveno? Ukusno piće dobijate i bijelim vinom.
Sastojci:
bijelo suho vino 700 ml.
limunova kora 50 gr.
narandža 1 kom.
smeđi šećer 100 gr.
korijander
cimet
Zagrijati vino, dodati limun i šećer. Miješajte dok se šećer ne rastvori. Dodati narezanu narandžu, koru limuna i začine. Kuhati na niskoj temperaturi, miješati, još 5 minuta.
Kuhano vino sa rumom
Odličan napitak za jake kiše i teške prehlade.
Sastojci:
crveno vino 700 ml.
rum 200 ml.
med 1 kašika
crvena narandža 1 kom.
cimet
muskatni orah
Zagrijati vino sa narandžom, nakon što ste med rastvorili u njemu. Pet minuta prije služenja, dodajte rum i začine. (zenskimagazin.rs)