Veoma ukusan desert koji paše mnogima: Krempite gotove za 20 minuta
Foto: Tuzlanski.ba

Ljubiteljima kremastih kolača krempite su često jedan od omiljenih kolača.

Kako biste uživali u ovom popularnom desertu ne morate otići do slastičarne nego ga možete pripremiti i kod kuće uz pomoć jednostavnog recepta.

Sastojci: 

1,3 litre mlijeka

1 maslac

6 kašika oštrog brašna

6 jaja

10 kašika šećera (bijelog ili smeđeg)

2 pudinga od vanilije

2 kore za krempite

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i od bjelanjaka istucite snijeg.

Polovicu mlijeka ulijte u posudu za miksanje te u nju dodajte žumanjke, šećer, brašno i puding pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu bez grudica.

Drugu polovicu mlijeka stavite u lonac te u njega dodajte maslac. Zagrijte na vatri dok mlijeko ne zavrije pa zatim pažljivo prvu smjesu prelijte u drugu (u mlijeko i maslac) te miješajte dok se sve ne poveže i zgusne.

Kuhajte smjesu 5 minuta pa je maknite s vatre. Nakon toga u lonac dodajte i istučene bjelanjke te s mikserom na najslabijoj brzini sve dobro miješajte dok se smjesa ne poveže. Pustite smjesu da se malo ohladi.

Prvu koru stavite u duboku tepsiju te na nju prelijte dobivenu smjesu pa je izravnajte kuhačom. Gornju koru prvo izrežite na kocke pa te kocke poslažite po krempitama jer ćete tako kasnije olakšati rezanje krempita. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi i zatim stavite u frižider kako bi se stisnule.

Savjet

Ako volite krempite sa šlagom, istucite šlag od 4 dcl slatkog vrhnja pa prelijte po kremi prije stavljanja gornje kore. (Zadovoljna.hr)