Ovi božićni kolači prefini su, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove.
Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da peći brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas su ovi recepti za jednostavne i ukusne kolače. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će naprosto svakog.
Ovo su neki od suhih božićnih kolača koji se ne peku, a među receptima ćete pronaći i stare, dobro poznate božićne kolače.
1. Rolada od kokosa
View this post on Instagram
Kora
300 g mljevenog keksa
200 g šećera
kašičica kakaa
1 dl mlijeka
Nadjev
125 g margarina
100 g šećera u prahu
1 jaje
100 g kokosa
Postupak
Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.
2. Rum kuglice
View this post on Instagram
Sastojci
250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mljevenih keksa
100 g mljevenih oraha
2 kafene kašičice ruma
100 g grožđica
100 g čokolade
šarene mrvice
Postupak
Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.
3. Raffaelo kuglice
View this post on Instagram
Sastojci
pola litre mlijeka
2 pudinga od vanilije
30 dag kokosovog brašna
25 dg margarina
7 kašika šećera
25 dag šećera u prahu
cijeli bademi
Postupak
Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.
4. Crvenkapica
View this post on Instagram
Krema
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
2 dcl šećera
pola l slatkog vrhnja
2 želatine
Biskvit
Petit Beurre keksi
Preljev
kompot od višanja
Postupak
U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.
U protvan stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.
Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.
5. Čokoladni truffelsi
View this post on Instagram
Sastojci
250 g tamne čokolade
130 ml slatkog vrhnja
kafena kašičica cimeta
30 g maslaca
ribana kora jedne naranče
tamni gorki kakao prah
Postupak
Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu na zimi.
6. Čokoladne kuglice
View this post on Instagram
Sastojci
200 g šećera
200 g maslaca
300 g keksa
100 g tamne čokolade
200 g kokosovog brašna
1 dl mlijeka
Za ukras
70 g kokosovog brašna
Postupak
U blenderu samljeti kekse. U loncu na štednjaku zagrijati mlijeko te istopiti redom šećer, maslac i čokoladu. Dobro izmiješati. U vruću masu dodati mljevene kekse i promiješati. U smjesu dodati kokosovo brašno i dobro sjediniti. Ostaviti smjesu na hladnom desetak minuta.
Raditi kuglice i uvaljati ih u kokosovo brašno. Kuglice stavljati u ukrasne papirnate košarice. Ohladiti barem tri sata prije posluživanja. (Recepttura.com)