Ovo je tradicionalni portugalski desert, poznat pod imenom aroz dose.
Potrebno je:
- 500 g pirinča kratkog zrna
- 1 kašičica soli
- 900 ml punomasnog mlijeka
- 1 supena kašika kakaoa u prahu
- 300 g kristal-šećera
- 6 žumanaca
- 4 supene kašike rendane crne čokolade
Priprema: 1. Pustite da u šerpi proključaju dva litra vode. Dodajte pirinač i so, pa ponovo pustite da proključa, zatim smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 10 minuta, pa ocijedite.
2. Sipajte mlijeko u šerpu i dodajte kakao. Pustite da proključa pa dodajte pirinač. Smanjite vatru i otklopljeno kuhajte 30 minuta ili dok pirinač ne omekša. Dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre i brzo umutite žumanca.
3. Podijelite pirinač u posude za služenje, ravne površine, pa pospite struganom čokoladom. Ostavite da se ohladi i služite.