Tradicionalni portugalski desert: Čokoladni sutlijaš
Foto: Tuzlanski.ba

Ovo je tradicionalni portugalski desert, poznat pod imenom aroz dose.

Potrebno je:

  • 500 g pirinča kratkog zrna
  • 1 kašičica soli
  • 900 ml punomasnog mlijeka
  • 1 supena kašika kakaoa u prahu
  • 300 g kristal-šećera
  • 6 žumanaca
  • 4 supene kašike rendane crne čokolade

Priprema: 1. Pustite da u šerpi proključaju dva litra vode. Dodajte pirinač i so, pa ponovo pustite da proključa, zatim smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 10 minuta, pa ocijedite.

2. Sipajte mlijeko u šerpu i dodajte kakao. Pustite da proključa pa dodajte pirinač. Smanjite vatru i otklopljeno kuhajte 30 minuta ili dok pirinač ne omekša. Dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre i brzo umutite žumanca.

3. Podijelite pirinač u posude za služenje, ravne površine, pa pospite struganom čokoladom. Ostavite da se ohladi i služite.