Tradicionalni kuglof sa kakaom i čokoladom. Prava je poslastica koja će obradovati sve ukućane i iznenadne goste svojim neodoljivim ukusom i prelijepim izgledom.
Iako je idealan za svakodnevnu užinu, kuglof je takođe savršen za svečane prilike i proslave. Najbolje od svega, za pripremu ovog ukusnog kolača ne treba vam mnogo vremena ni komplikovanih sastojaka.
Sastojci:
4 jajeta
200 g šećera
200 ml mlijeka
200 ml ulja
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašika kakao
100 g čokolade
Priprema:
1. Umutite šam od 4 bjelanca, dodajte šećer, pa nastavite mućenje i dalje, dodavajući jedno po jedno žumance.
2. U umućenu smjesu sipajte mlijeko, ulje, prašak za pecivo i brašno, i lagano sjedinite žicom za mućenje.
3. Smjesu podijelite na dva dijela, te u jedan dio dodajte kakao.
4. Kalup za kuglof namazati margarinom i pospite brašnom. U kalup sipajte naizmjenično crnu (sa kakaom) pa bijelu smjesu.
5. Preko smjese dodajte nasjeckanu čokoladu.
6. Zagrijte rernu na 180°C.
7. Kuglof pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok ne bude lijepo zlatno smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
8. Kad se ispeče, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. (24sedam.rs)