Jednostavan, a sočan biskvitni kolač idealan je povod za uživanje u šljivama, a za pripremu vaga nije potrebna. Umjesto nje koristite čašu od jogurta ili šolju od 2 dl.
Sastojci za naopaki jogurt-kolač sa šljivama:
3 manja jaja
1/2 šolje šećera
pola šolje kokosovog (ili običnog) ulja
2 šolje glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 vanilin šećera
1 šolja jogurta
4 keksa
800 g šljiva
Priprema:
1. Šljive očistite i prepolovite.
2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
3. Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ulje.
4. U smjesu postupno dodajte brašno s praškom za pecivo i jogurt te miksajte.
5. Kekse stavite u plastičnu vrećicu i usitnite batom za meso.
6. Male kalupe za kolače ili jedan veliki namastite i posipajte usitnjenim keksima. Dodajte šljive i rasporedite smjesu.
7. Pecite oko pola sata na 180 stepeni Celzijevih.
8. Pri kraju pečenja čačkalicom provjerite je li kolač gotov; izađe li čista iz smjese, spreman je za posluživanje.
9. Preokrenite kalupe, izvadite slastice i poslužite. (punkufer.hr)