Foto: Tuzlanski.ba

Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gdje se korisnici hvale kako je njima uspio, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se tijesto u rerni odvoji u tri sloja zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C.

Budući da su redoslijed i priprema sastojaka presudni za uspjeh, svakako dobro odvojte žumanca od bjelanaca pazeći da u bjelancima nema komadića žumanca, a zatim ih umutite u čistoj i suhoj činiji (najbolje metalnoj). Kad umiješate bjelance u tijesto, nemojte previše da miksate, zapravo, bjelanci bi trebalo da učine tijesto grudvastim. Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što ga isječete, što će omogućiti da se krem stegne i da može da se posluži.

Sastojci:

– 4 jaja (odvojena žumanca i bjelanca)
– 3/4 šolje šećera
– komad maslaca, otopljen
– 3/4 šolje višenamjenskog brašna
– 2 šolje mlijeka
– šećer u prahu, za posipanje kolača

Priprema:

Zagrijte rernu na 162 °C i obložite kalup za tortu razmjera 22 cm papirom za pečenje.

Razbijte jaja u činiju, pažljivo odvojite žumanca i bjelanca. Činiju s belancima stavite sa strane. U činiju sa žumancima dodajte šećer i mutite dok smjesa ne postane blijedožuta, oko jednog minuta. Dodajte ekstrakt vanile i rastopljeni maslac i mutite dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte brašno i mutite smjesu dok se ne sjedini. Sipajte mlijeko u ¼ šolje odjednom i mutite smjesu svaki put nakon dodavanja još mlijeka. Stavite na stranu.

Uzmite bjelanca i umutite ih mikserom u čvrsti snijeg. Nježno umiješajte bjelanca u tijesto, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izbijete vazduh iz bjelanaca. Tijesto treba da bude rijetko, ali grudvičasto. Sipajte tijesto u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne zatrese kad lagano protresete pleh, oko 40 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Isjecite na kriške i poslužite sa šlagom ili po želji sa svežim voćem. (City Magazin)