Turske pide ili čamčići od tijesta, punjeni različitim nadjevima, najviše liče na picu.
Mogu se puniti mljevenim mesom, povrćem, raznim vrstama sireva.
Sastojci:
100 ml vode
100 ml mlijeka
1 kašičica šećera
1 kašika suhog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
400 g brašna
za fil:
200 g sitnog sira
200 g kačkavalja
so
1 jaje
Mlijeko i vodu sjedinite, pa stavite da se ugrije da bude mlako. Dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Potom dodajte so i ulje, a onda i postepeno brašno. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da nadođe. Za to vrijeme pripremite fil.
Sjedinite sitni sir, rendani kačkavalj i jaje, posolite prema ukusu.
Nadošlo tijesto podijelite na jednake djelove, otprilike njih šest. Svaki razvucite oklagijom u oblik elipse dužine do 20 cm.
Na tijesto stavite fil, pa zatvorite krajeve tako da dobijete oblik čamca. Tako uradite i sa preostalim tijestom.
Pecite ga u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
Gotove čamčiće premažite mješavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite. (Cdm.me)