Jela od piletine jednostavna su za pripremu i pravi izbor za užurbanu radnu sedmicu. Za ovo jelo potrebno vam je samo pola sata.
Priprema
Zagrijte u manjoj tavi kašiku maslaca i pirjajte miješajući sitno iskosani luk deset minuta. U manju posudu izlijte vrhnje za kuhanje i potopite u njega krušne mrvice. Stavite u veću posudu mljeveno meso pa dodajte prženi luk, mrvice, sol, biber, jaje i peršun. Sve dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte loptice promjera 2,5 - 3 centimetra.
Zagrijte dvije kašike maslaca i spuštajte okruglice u tavu ili posudu za pečenje. Pržite ih sa svih strana dok ne porumene. Tokom prženja protresite povremeno posudu. Prema potrebi dodajte još maslaca.
Pržene okruglice stavite u zdjelu i držite na toplome. U preostali maslac u posudi umiješajte brašno, postepeno dodajte vrhnje i listiće sira pa miješajte dok se umak ne zgusne i sir otopi. Prema ukusu začinite s još soli i bibera te prelijte umakom okruglice u zdjeli.
Sastojci
- 70 g maslaca
- 0.5 kom luk, crveni
- 0.5 šoljice krušnih mrvica
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 800 g mljevene piletine
- So, biber
- 1 kom jaje
- 1 kašika peršuna, list
- 1 kašika pšeničnog brašna, bijelo
- 1 šoljica pavlake (20% masti)
- 50 g topljivi sir
(zenskiportal.ba)