Recept dana: Ledena kafa koju ćete obožavati
Foto: Tuzlanski.ba

Kafa je za mnoge omiljeni napitak, ali ljeti ga, kažu ljekari, treba izbjegavati. Ali ako ne možete bez kofeina, možete da pripremite hladnu, ukusnu, osvježavajuću kafu.

Lednu kafu možete spremiti i sami i to na nekoliko načina. Osim leda i kafe slobodno se poigrajte sa začinima, poput đumbira, a možete i da dodate sladoled ili voće, piše "Žena Blic".

Potrebno:
-šolja i po hladne vode,
-dvije kašičice mljevene kafe,
-led,
-po želji šećer,
-šlag,
-voće...

Priprema:
Za hladno kuhanje kafe prvo stavite kafu u bokal. Preko kafe prelijte hladnu vodu i preklopite. Ostavite da odstoji barem 12 sati. Nakon 12 sati procijedite kafu pomoću cjediljke kako biste uklonili sitna zrnca.

Prilikom serviranja u visoku čašu ulijete jednu trećinu hladno skuhane kafe, dvije trećine vode ili mlijeka i po želji dodajte šećer ili ostale dodatke kojima možete zasladiti kafu. Promiješajte dobro sve pa ubacite nekoliko kockica leda.

Također kafu možete uliti u posudu za led te služiti kafene kockice leda u ledenoj kafi kad je budete služili. Uživajte! (Tuzlanski.ba)

ledena-kafa-recept