Francuska salata neizostavan je dio prazničnog stola, a njezina čar leži u tome što je svatko priprema na svoj način. Možete dodati krompir ili ga izostaviti, odličan dodatak su mahune i masline, ali izbor je vaš, piše Gastro.hr.
Francuska salata
- 350 g krastavci, kiseli
- 250 g grašak zeleni, u zrnu
- 350 g krompir, zreli
- 3 kom jaje kokošje (cijelo)
- 1 kom jabuka (cijela)
- 200 g majoneza
- 1 kom vrhnje kiselo (20% masti)
- 1 kom jogurt (3.2% masti)
- 1 mala kašikica
- senf
- so
- biber
- svježe mljeveni biber
- 350 g grašak zeleni (smrznuti)
- 200 g mrkva, crvena
Priprema:
Odvojeno skuhati smrznuto povrće, krompir (u slanoj vodi), mrkvu i jaja. Sve sastojke sitno nasjeckati i promiješati. Na kraju dodati majonezu, jogurt, vrhnje, senf. Po potrebi posoliti i pobiberiti.
Ruska salata
- 3 kom krompir, zreli
- 160 g mahune zelene (mlade)
- 3 kom mrkva, crvena
- 120 g salata, zelena
- 200 g grašak zeleni, u zrnu
- 150 g kukuruz u slanoj vodi
- 200 g kuhana šunka
- 4 kom repa, bijela
- 200 g krastavci, kiseli
- 2 kašikica kapari
- 100 g gouda punomasni
- 10 kom masline, zelene, slane konzervirane
- 3 kom kuhano jaje
- so
- 4 kom jaje kokošje (cijelo)
- svježe mljeveni biber
- ulje kukuruzno
- vrhnje kiselo (12% masti)
- limunov sok
- 2 mala kašikice majoneza
- 1 mala kašikica senf
Priprema:
Mrkvu i krompir ogulite i zajedno s graškom skuhajte na pari ili u posoljenoj vodi. Sve sastojke narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte narezanu šunku, kisele krastavce, sir i jaja s kiselim vrhnjem, majonezom i senfom. Dodajte ohlađeno i dobro ocijeđeno povrće. Posolite, pobiberiti i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom po ukusu. Dobro promiješajte i ostavite salatu u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja.