Recept dana: Fettuccine s piletinom i gorgonzolom
Foto: Tuzlanski.ba

Uživajte u jelu koje se često nađe na talijanskim jelovnicima...

Priprema

U srednje velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijte ulje i popržite piletinu dok ne postane zlatnožuta sa svih strana. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom. Dodajte sir, smanjite vatru i pirjajte 2 minute, miješajući dok se sir ne otopi. Dodajte vrhnje i vino i uz neprestano miješanje kuhajte još minutu.  Dodajte narezani vlasac, posolite i dobro pobiberite. Maknite s vatre.

U međuvremenu kuhajte tjesteninu (fettuccine ili tagliatelle) u velikom loncu kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac. Prelijte pilećim umakom i miješajte još pola minute da umak obloži tjesteninu sa svih strana. Odmah poslužite. (Zenskiportal.ba)

Sastojci  

2 kašike maslinovog ulja

350 g pilećih prsa

200 g gorgonzole

150 ml vrhnja za kuhanje

50 ml bijelog vina

400 g tagliatelle

So, svježe mljeveni biber, vlasac